Priče s place

Riječka placa puna povrća za zimnicu, ali prodaja ide slabo: ‘Ne znam je li ih dosad petero kupilo povrće na veliko’

Slavica KlevaPo čen su vam ove paradajz-paprike, čujem kako jedna žena zastaje kod prodavača Duška na tržnici koji je izložio sve što se može pripremiti za zimnicu. Paprike, kupus, balancane, krastavce…


– Vreća od deset kila, po 12 kuna, jutros sam ih opet prebrao, sve su zdrave, odgovara Duško.


– A može mali popust, pita zainteresirana žena.
– Ako želite vreću od 10 kila, može po 8 kuna, odgovara Duško i posao je sklopljen na obostrano zadovoljstvo.


– Evo, suprug i ja došli iz Crikvenice, ciljano na tržnicu jer namjeravam napraviti paprike za zimnicu, odgovara nam Ančica, dok suprug Vilko strpljivo čeka sa strane dok supruga nije »zaključila« posao.


– Tako dobar slavonski recept imam za kiseljenje paprika, jedino moraju biti zdrave i debele i šarene, malo žute i malo crvene, veselo će Ančica, koja, nažalost, ne zna napamet sve sastojke i omjere pa nije mogla s nama podijeliti recept, no, ne sumnjamo da će im zima biti toplija.


– Slabo ide zimnica, ne znam je li petero njih do sada kupilo povrće na veliko. Nema interesa, pogotovu nema mladog svijeta koji bi se zabavio pripremanjem i konzerviranjem svježih paprika. Kupus se kupovao i prije Bele nedeje, ove godine je sve slabije, doznajemo od prodavača Duška.


A jučer na tržnici velik broj štandova nije ni otvoren, pogotovu na »brisanom« prostoru između prvog i drugog paviljona u smjeru kazališta.


– Refuli bure znaju biti tako jaki da se ljudi boje i otvoriti, a kamoli stajati i prodavati robu do 13 sati, kaže nam jedan prodavač čiji je štand zaštićen od bure.


Ribarnica također bez puno kupaca, premda je jučer na jednom banku bilo nešto malo živih škampi i svježih oslića, nešto muzgavaca.


– S hladnijim vremenom i mi ne dolazimo oko 6 sati, već malo kasnije, oko 7 sati i sve uspijemo pripremiti jer prvi kupci rijetko dođu prije 8 sati, kaže nam jedna ribarica koja je i jučer otišla ranije s obzirom na to da ribe baš i nije bilo.