Caritas

Riječka nadbiskupija stavila stradalnicima od potresa na raspolaganje kuću u Lovranu

Mirjana Grce

Odmah nakon razornog potresa Riječka nadbiskupija uputila je Caritasu Sisačke biskupije hitnu financijsku pomoć, a za potrebe smještaja stradalih stavila je na raspolaganje nadbiskupijsku kuću u Lovranu »Domus Laurana«RIJEKA – Riječka nadbiskupija i njezin Caritas odmah nakon potresa na Banovini uključili su se u pomoć stradalima. Nakon prvog dana pomoći, 30. prosinca – kada je građanska inicijativa »Rijeka pomaže Petrinju« u suradnji s Caritasom na potresom pogođeno područje uputila sedam kombija te jedan kamion hrane i drugih potrepština – ovdašnji Caritas nastavio je prikupljati te sisačkom Caritasu ili ciljano na teren, u dogovoru s tamošnjim Caritasom, voziti pomoć.


Hrane zasad dovoljno


Svećenicima te vjernicima laicima Riječke nadbiskupije, kao i svim drugim ljudima dobre volje, riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić i riječki nadbiskup koadjutor mons. mr. Mate Uzinić uputili su 30. prosinca poziv na pomoć za stradale u potresu. Riječka nadbiskupija uputila je Caritasu Sisačke biskupije hitnu financijsku pomoć, a za potrebe smještaja stradalih stavila je na raspolaganje nadbiskupijsku kuću u Lovranu »Domus Laurana«.


Od ravnateljice Caritasa Riječke nadbiskupije s. Marije Faustine Kovačević doznajemo da je riječki Caritas redovito u komunikaciji s Caritasom Sisačke biskupije koji ima tri mjesta distribucije i mnoštvo volontera koji prihvaćaju, sortiraju i dijele pomoć, i koji su svaki dan kod stradalih ljudi na terenu.
– Hrane i higijenskih potrepština sada imaju dovoljno tako da to za sada ne treba prikupljati. No, potrebne su grijalice, radijatori i cerade za pokrivanje krovova, što se može donijeti u riječki Caritas, a mi ćemo hitno proslijediti u sisački. Potrebni su također kontejneri ili kućice za stanovanje, kao i građevni materijal, a one koji su u mogućnosti donirati izravno ćemo, putem sisačkog Caritasa, uputiti na ljude kojima je to potrebno. Naš dugoročni plan je pomoći stradalim ljudima u obnovi kuća, i zato na račun Caritasa prikupljamo novčane donacije. Na stradalom području potrebni su i stručni građevinski radnici, tako da se tvrtke koje mogu tamo uputiti svoje radnike mogu javiti i našem riječkom Caritasu.


Milostinja po crkvama


Javili su nam se i građani koji žele svoje apartmane ili druge stambene prostore za stanovanje ustupiti stradalim obiteljima, i njihov je popis već priličan. Naravno i dalje se s takvom pomoći mogu javiti oni koji to mogu i žele. Popis smo dostavili Caritasu Sisačke biskupije i oni će nam se javiti ako se nastradali za to odluče, temeljne su informacije koje smo dobili od ravnateljice riječkog Caritasa.


U pismu koje su svećenicima i vjernicima uputili nadbiskup Devčić i nadbiskup koadjutor Uzinić, odredili su da će se u nedjelju, 10. siječnja, na blagdan Krštenja Gospodinova, u svim crkvama Riječke nadbiskupije milostinja prikupljati za pomoć nastradalima u potresu, a tako prikupljena sredstva uplatiti na račun riječkog Caritasa do 15. veljače. Isto tako, zamolili su župnike da uz pomoć članova župnih ekonomskih vijeća i drugih suradnika nađu i druge prikladne načine za prikupljanje pomoći za nastradale tijekom cijelog mjeseca siječnja. Svatko u ovoj teškoj situaciji nastoji dati neki prilog pomoći nastradalim ljudima, a jedna od mnogih župa s riječkog područja koja je već mnogo pomogla je i župa sv. Mateja u Viškovu. Prošli tjedan u toj je župi prikupljeno te u Sisak, Petrinju i okolna mjesta odvezeno osam kombija raznovrsne pomoći, a danas od 8 do 11 sati župa u Viškovu, pred crkvom, ima ciljanu akciju »Djeca Viškova za djecu Petrinje«.