Odbrojavanje

Riječka meteorologinja nema dileme: Evo kakvo nas vrijeme čeka za otvaranje EPK

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza, Ivica Tomić

Foto Vedran Karuza, Ivica Tomić

Bit će to dosadna riječka kišica, iako povremeno može iznenaditi i kratkotrajni pljusak. Ipak, kiša neće padati stalno, a ona koja bude će sipiti - kaže Danijela Vlašić iz Meteorološkog centra RijekaRIJEKA – Cjelodnevnim programom namijenjenim građanima i posjetiteljima Rijeke, u subotu, 1. veljače otvara se godina u kojoj Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Već od jutra, pa tijekom cijelog dana i večeri, do kasno u noć, na više od trideset lokacija u centru Rijeke organizira se više od 70 događanja u koja je uključeno na tisuće izvođača i organizatora.


Poželjne kabanice


Posljednje pripreme obavljaju se užurbano, objavljene su sve potrebne servisne i druge informacije, sve je spremno, ali će svoju posljednju imati vrijeme, na koje organizatori ne mogu utjecati. Na novinarsko pitanje što u slučaju kiše, direktorica tvrtke Rijeka 2020. Emina Višnić spremno odgovara:


»U slučaju kiše, mi smo Rijeka, navikli smo na kišu i bit ćemo na kiši! Evo i naši prijatelji iz Galwaya, koji su također navikli na kišu, imaju cijeli jedan programski pravac koji se zove »Hope it rains« (»Nadam se da će kišiti«), tako da smo spremni na sve, osim naravno, na neku orkansku buru. Evo koristim ovu priliku da svima poručim: ako i bude kiše u subotu, dođite, radije ponesite kabanice nego kišobrane, bit će nam lijepo!«.
Prema informacijama iz Pomorskog meteorološkog centra Rijeka bure u subotu neće biti, ali će, nažalost, biti kiše, međutim, ona neće padati u tako velikim količinama da bi mogla pokvariti svečanost otvorenja Europske prijestolnice kulture u Rijeci. Trenutni izračuni govore da će subota biti kišovita, kišovitija od nedjelje, koja je alternativni dan otvorenja u slučaju velikog pogoršanja vremena.


– Nakon četvrtka poslijepodne i navečer, manje pogoršanje vremena nastavlja se u petak, kada u prvom dijelu dana vidimo malo kiše, ali na širem riječkom području. Također, zapuhat će jugo, koje se nastavlja i tijekom vikenda.


U subotu, na dan svečanog otvorenja EPK-a, u Rijeci nas očekuje promjenjivo oblačno vrijeme povremeno s kišom. Izgledno je kako će u 24 sata pasti između pet i deset litara kiše po četvrtnom metru. Bit će to ona dosadna riječka kišica, iako nas povremeno može iznenaditi i kratkotrajni pljusak. Ipak, kiša neće padati stalno, a ona koja bude će sipiti, dok se više kiše ne isključuje na širem riječkom području.


Također, i u subotu se nastavlja iznadprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine. Temperature zraka i dalje su iznad prosjeka za ovo doba godine, a u subotu će se one kretati između 10 i 13 stupnjeva Celzijusevih.


Jutarnja će biti oko deset stupnjeva, a tijekom dana neće prelaziti 13 stupnjeva Celzijusevih. Definitivno neće biti hladno, a važno je reći kako će i subotu obilježiti nastavak juga i jugozapadnjaka, međutim, bit će to slabo do umjereno jugo, koje će se razviti na širem području Kvarnera, kaže Danijela Vlašić, meteorolog Pomorskog meteorološkog centra Rijeka.


Nedjeljno jugo


Jugo se, prema aktualnim meteorološkim prognozama nastavlja i u nedjelju, kada će također biti promjenjivo oblačno, s povremeno nešto kiše, koja će biti u manjim količinama nego u subotu, pa bi tijekom cijelog dana moglo pasti ukupno do pet litara kiše kiše po četvrtnom metru.


I za kraj, a s obzirom na sve rečeno, možda najbolje držati se stihova pjesme TBF-a »Ništa mi neće ovi dan pokvarit«, obući nepropusnu odjeću i obuću i zaputiti se u središte Rijeke, prvog hrvatskog grada koji u subotu stječe titulu Europske prijestolnice kulture.