Riječka udruga Ruka

RIJEČANKE DOBILE PODRŠKU MINISTRICE MURGANIĆ Antipedofilski zakon Hrvatskoj je prijeko potreban

Andrej Petrak

snimio Andrej Petrak

snimio Andrej Petrak

Udruga Ruka bavi se osvješćivanjem javnosti i vladajućih o problemu pedofilije u Hrvatskoj. Problem pedofilije vide kao jedan od gorućih problema u Hrvatskoj, ističući potrebu za strogim postupanjem i upozoravajući na očigledno prisutnu toleranciju kod pravosuđa za ovakve zločince.RIJEKA – Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić dala je podršku radu riječke udruge Ruka za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima te istaknula da je Antipedofilski zakon krajnje potreban u Republici Hrvatskoj.


– Ministrica Murganić na sastanku s nama u ministarstvu predložila je članicama svog tima da zatraže sastanak s Ministarstvom pravosuđa te da se utvrde konkretni razlozi zašto se odbija uvođenje Lex specialis Antipedofilskog zakona koji je toliko potreban. Istaknula je da vrlo važnu ulogu imaju suci te njihovo osvještavanje i senzibliziranje s ovim gorućim problemom. Najavila je održavanje radnog sastanka, na koji će biti pozvani stručni timovi odvjetnika, sudaca, psihologa koji rade sa žrtvama pedofilija te naša udruga kao predlagatelj ovog jedinstvenog zakona. Ondje planiramo izložiti sve statističke podatke o broju prijavljenih slučaja pedofilije, broju žrtava te krajnjim presudama koje su donesene na hrvatskim sudovima. Iznijet ćemo statistike o pedofilima i njihovom ponavljanju zločina nakon odsluženja kazne, čime želimo skrenuti pažnju na slabu ili gotovo nikakvu rehabilitaciju istih te potrebu za boljim, strožim i cjelovitim sustavom praćenja po izlasku iz zatvora, objašnjava tajnica udruge Ruka Dubravka Nemarnik.


Članice udruge skrenule su pažnju na Primorsko-goransku županiju, koja, kažu odrađuje lavovski posao po ovom pitanju te pokriva potrebe rehabilitacije i divju susjednih županija, Istarske i Ličko-senjske.
– U nedostatku resursa, stručnjaka i terenskog rada efikasnost u rehabilitaciji nije dovoljna te je potreban dogovor između županija kako bi se našlo najbolje rješenje. Naišle smo na veliko razumijevanje ovog problema te vjerujemo da će se iz ovog sastanka iznjedriti neka jako važna i dobra rješenja. Hrvatska djeca zaslužuju slobodu i mir! Iščekujemo radni sastanak sa stručnim timovima te polažemo veliku nadu i vjeru u pozitivan ishod, rekla je Dubravka Nemarnik.


Udruga Ruka bavi se osvješćivanjem javnosti i vladajućih o problemu pedofilije u Hrvatskoj. Problem pedofilije vide kao jedan od gorućih problema u Hrvatskoj, ističući potrebu za strogim postupanjem i upozoravajući na očigledno prisutnu toleranciju kod pravosuđa za ovakve zločince.