UPU Rujevice

Riječanima spašene kuće, Obersnel je morao povući prijedlog o rušenju, a evo i zašto

Marinko Glavan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Sam prijedlog, iako načelno određuje posve novu namjenu, sadržaje i funkciju ovog područja, već je naišao na otpor romske zajednice, čiji pripadnici velikim dijelom žive u naselju izgrađenom na gradskom zemljištu na Rujevici, ali i vlasnika privatnih zemljišta i legalno izgrađenih objekataNakon izraženog nezadovoljstva stanovnika Rujevice zbog mogućnosti rušenja njihovih legalno izgrađenih stambenih i poslovnih objekata te upita Novog lista, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel odlučio je povući konačni prijedlog odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja (UPU) stambenog područja Rujevica s dnevnog reda sutrašnje sjednice Gradskog vijeća.


Odluku o povlačenju ove točke s dnevnog reda potvrdio nam je jučer sam Obersnel, dodajući kako će UPU Rujevice uputiti na dodatna razmatranja i doradu nadležnim gradskim službama.


Prijedlog UPU-a Rujevice izrađen je sukladno Generalnom urbanističkom planu Grada Rijeke, prema kojemu je Rujevica uvrštena u neuređena gradska područja, s ciljem uređenja kao područja višestambene gradnje velike gustoće i stvaranja nove, funkcionalne gradske četvrti koja je, prema sadašnjem stanju i ocjeni urbanista, podstandardna u smislu urbane kvalitete stanovanja i življenja.
Sam prijedlog, iako načelno određuje posvu novu namjenu, sadržaje i funkciju ovog područja, već je naišao na otpor romske zajednice, čiji pripadnici velikim dijelom žive u naselju izgrađenom na gradskom zemljištu na Rujevici, o čemu je nedavno pisao Novi list, ali i vlasnika privatnih zemljišta i većeg broja legalno izgrađenih stambenih i poslovnih objekata.


Dio tih kuća i poslovnih prostora bi, prema planu, trebao biti srušen, što zbog izmještanja postojeće ulice Plase nekoliko desetaka metara južnije, što zbog nove namjene pojedinih područja za koja su autori rješenja predvidjeli da postanu zone višestambene gradnje, parkirališta ili pješačke i zelene zone, unatoč tome što je riječ o privatnim zemljištima i legalno izgrađenim objektima.


To je izazvalo velik revolt stanara i vlasnika kuća i poslovnih objekata. Prije nekoliko dana razgovarali smo s nekolicinom stanara i vlasnika, Miodragom Kalabom, Dejanom Bukulićem, Milanom Rapaićem i Milivojem Brusićem, koji su ogorčeni planom i njegovim odredbama, prema kojima bi oni mogli ostati bez svojih, potpuno legalno izgrađenih domova i poslovnih prostora.Bez riječi i najave


– Ovo su naše kuće, naši domovi. Sve ove kuće okolo su potpuno legalno izgrađene, na privatnom zemljištu, sa svim građevinskim dozvolama. Neke od tih kuća starije su od stotinu godina. Riječ je o desecima kuća koje bi mogle biti srušene ako ovakav plan prođe, rekli su nam stanovnici Rujevice.


Jedan od glavnih uzroka njihove zabrinutosti i nezadovoljstva jest predviđeno izmještanje Ulice Plase sa sadašnje trase na novu poziciju, nekoliko desetaka metara južnije.


– Ta nova trasa prelazi točno preko naših kuća i zemljišta, pri čemu nitko od nas ne zna niti nam je ikad objašnjeno zbog čega se ulica izmješta sa sadašnje trase na novu.


Posebno nas vrijeđa to što nikada nitko iz gradskog odjela za urbanizam ili drugih tijela gradske vlasti nije našao za shodno da nas pozove na sastanak ili se barem najavi pa bi mi njih primili i objasni nam zbog čega se ta ulica mora premjestiti i zašto su na području na kojemu su naše, ponavljamo, legalno izgrađene kuće, predvidjeli pješačke zone, parkirališta i slično.


Premještanje ulice posebno je apsurdno jer su tu prije desetak godina provlačili kanalizaciju i vodovod, a sada sve skupa žele premjestiti dvadeset-trideset metara južnije. Zašto – nitko nam nikad nije ni pokušao objasniti.


Ulica, iako uska i neadekvatna, je tu gdje jest i bilo bi puno jednostavnije i sigurno jeftinije proširiti postojeću ulicu nego graditi novu, praktički paralelnu s postojećom, preko kuća i privatnih zemljišta, kažu stanari.Izvlaštenje i pogodovanje


Strahuju da bi, u slučaju pojave investitora koji bi eventualno bio zainteresiran za izgradnju prema predloženom UPU-u, oni bili prisilno izvlašteni i ostali »kratkih rukava«, dok bi istodobno grad svoja zemljišta koja su uglavnom sjeverno od postojeće ulice, dobro unovčio.


– Ako pogledate odredbe plana, na našim zemljištima na kojima su naše kuće, predviđena je izgradnja ceste, zatim parkirališta pa pješačke i zelene zone, dok bi gradnja stambenih zgrada bila uglavnom na zemljištu u vlasništvu Grada. Pitamo se pod kojim bi uvjetima i po kojoj cijeni nekakav investitor od nas imao pravo otkupiti zemljište i kuće.


Ako su one prema UPU-u zelena zona, parking ili cesta, a ne stambeno područje, hoće li investitor nas moći izvlastiti i pritom nam platiti za zelenu zonu ili parking, umjesto po cijeni kuća i građevinskog zemljišta.


Bojimo se da će grad, u slučaju pojave zainteresiranog investitora, svoja zemljišta prodati po cijeni građevinskog zemljišta, a mi ćemo biti izvlašteni po cijeni koja ni približno ne odgovara tržišnoj cijeni uređenih kuća i građevinskih zemljišta.


Komu se u cijeloj priči pogoduje, jer nama, stanovnicima ovog grada i vlasnicima nekretnina sigurno ne, rekli su stanari koji su na svoju situaciju upozorili gradonačelnika Obersnela, Odjel za urbanizam Grada Rijeke, ali i Vladu, Sabor i Ured predsjednika Republike Hrvatske.Eventualni otkup kuća i zemljišta temeljem procjene vrijednosti vještaka


Upit o razlozima izmještanja ulice, kao i planiranju gradnje na području već izgrađenih stambenih objekata, s urednim građevinskim dozvolama, uoči sjednice Gradskog vijeća na kojoj su vijećnici trebali odlučivati o UPU-u Rujevice, uputili smo riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu još prošlog petka, a jučer smo dobili i njegov odgovor.


– Zbog određenih problema vezanih za predviđenu izgradnju ceste, odlučio sam povući prijedlog UPU-a Rujevice iz dnevnog reda Gradskog vijeća i zatražiti da se čitav plan dodatno razmotri i doradi, rekao je Obersnel.


Na pitanje po kojoj bi cijeni eventualno zainteresirani investitor otkupljivao kuće i zemljišta građana koji na tom području žive, gradonačelnik odgovara:


– S obzirom na to da vlasnici tih nekretnina imaju urednu dokumentaciju i sve potrebne dozvole, ako bi i došlo do situacije u kojoj bi se pojavio investitor, njihove kuće i zemljišta otkupljivale bi se temeljem procjene vrijednosti sudskog vještaka, kao građevinska zemljišta i stambeni objekti, rekao je Obersnel.