Jedna noć pod zvijezdama

Riječani iskazali solidarnost s beskućnicima, Deni Srdoč im kuhao večeru, a glazbenici zasvirali

Filip Brnelić

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta spavanje na otvorenom ipak je zamijenilo skvotiranje unutar bivše industrijske hale u ExportdrvuU sklopu svjetske kampanje spavanja na otvorenom, karitativna organizacija Depaul Hrvatska održala je “Jednu noć pod zvijezdama”, inicijativu usmjerenu na solidarizaciju i povećanje svijesti o društvenom problemu beskućništva u Rijeci i Hrvatskoj.


Foto galerija: "Jedna noć pod zvijezdama" za riječke beskućnike Foto: Ana Križanec


Večernjim programom u Exportdrvu, volonteri i aktivisti za riječke su beskućnike pripremili topli obrok i živu glazbu, a zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta spavanje na otvorenom ipak je zamijenilo skvotiranje unutar bivše industrijske hale.

Ovom se akcijom nastoji ukazati na svakodnevicu beskućništva te građanima približiti neugodno iskustvo beskućnika koji su u hladnim zimskim mjesecima prisiljeni vrijeme provoditi u vozilima, na ulicama, u parkovima, napuštenim zgradama i sličnim mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje.


Noć u hali


Prema riječima Veronike Mile Popić, predsjednice udruge Depaul Hrvatska, program je i ove godine organiziran u središtu grada, na mjestima gdje i inače spavaju beskućnici u Rijeci.– Ovo nam je četvrta godina da organiziramo ovaj događaj, prilagodili smo se vremenu, budući da vanjski prostor Exportdrva nema natkrivenih prostora, odlučili smo noć provesti u hali, što je blisko našim beskućnicima jer oni znaju gdje će se skloniti kada pada kiša.


Beskućnici borave u našoj blizini i često spavaju u napuštenim prostorima i halama, a naši će se volonteri solidarizirati, provesti noć u takvom prostoru te s njima prospavati od 23 sata do jutra, kazala je Veronika Mila Popić.U glazbenom dijelu programa nastupili su jazz, funk i soul DJ-evi Samo Tako i Mate Parlov, kao i mladi vokalist Lovro Mirth te vokalni sastav Depaul Hrvatske.Večeru za volontere i beskućnike kuhao je istaknuti riječki kuhar Deni Srdoč, glavni chef restorana Nebo pri hotelu Hilton koji su pripomogli inicijativi.


Što se sve kuhalo


– Pošto je vrijeme adventa, za goste smo pripremili 150 burgera, pa porcije pomfrita, varivo od četiri vrste gljiva, tjesteninu i sušena rebarca.


Prvi put sudjelujem u ovoj kampanji, sigurno ne i zadnji, ovo je jedna iznimna akcija u kojoj mi je zadovoljstvo sudjelovati i nadam se da će ovakvih događaja biti još puno, izjavio je Srdoč.


Foto Ana Križanec


U Exportdrvu noć su proveli riječki beskućnici, volonteri i djelatnici riječke Kuće utočišta, pa i poznati Riječani poput bivšeg novinara, sada kuhara Larryja Ambrozicha, znanstvenika i tehnološkog stručnjaka Svena Maričića te glumca riječkog HNK Denisa Brižića, dok su drugi pripomogli kupnjom obroka i donacijama čiji su prihodi namijenjeni za rad udruge.Nalik na slične kampanje koje su se dosad odvile u 60 svjetskih gradova, Depaul Hrvatska već nekoliko godina prvog prosinačkog vikenda organizira spavanje na otvorenom ili u napuštenim prostorima kao simboličan i solidaran čin s osobama bez krova nad glavom.


Dnevni centar za beskućnike


Ova organizacija već više od pet godina djeluje u Rijeci, a vezana je uz nauk sv. Vinka Paulskog te riječkih sestara milosrdnica koje vode Kuću utočišta.Udruga je umrežena u Skupinu Depaul koju čine karitativne organizacije vinkovskog profila čiji je širi rad usmjeren na pomoć beskućnicima, osobama u riziku od beskućništva, kao i ostalim marginaliziranim i društveno isključenim skupinama.Redovne aktivnosti Depaula i Družbe sestara milosrdnica uključuju programe dnevnog centra te programe posebno usmjerene na zapošljavanje korisnika i radnu aktivaciju beskućnika, kao što su vanjski rad i rad na ulicama, vrt beskućnika, Kruh sv. Vinka te programi društvenog poduzetništva.