Dječji radovi

“Recikliraj i opet upotrijebi’: Mališani iz Dječjeg vrtića Viškovo izradili radove za Prirodoslovni muzej

Jakov Kršovnik

Foto Marko Gracin

Foto Marko GracinRIJEKA – Recikliraj, razvrstaj, ponovo upotrijebi, poruka je s plakata i izložbe radova jasličkih skupina Sovice i Vjeverice Dječjeg vrtića Viškovo, a koja je postavljena u riječkom Prirodoslovnom muzeju. Dva mjeseca 24 djece je pod budnim okom odgojiteljica Jasmine Fodolović, Ivane Željeznjak, Irene Šegan i Martine A. Maras pripremalo izložbu, a Irena Šegan kaže da od najranije dobi u DV-u Viškovo nastoje njegovati ljubav prema zaštiti okoliša i prirodnoj baštini.


– Pripremili smo puno različitih radova s različitim tehnikama, koristeći reciklirane materijale iz kojih smo stvorili nešto novo, kaže Irena Šegan. Anita Hodak iz Prirodoslovnog muzeja bila je zadužena za postavljanje i tehničku realizaciju izložbe radova te podcrtava da im ovo nije prva suradnja s DV-om Viškovo.


– Prije sedam godina u sklopu Festivala znanosti isto su napravili veliku izložbu. U našem muzeju radovi će biti postavljeni do 15. lipnja, te ćemo ih, nakon današnjeg otvorenja u akvariju, rasporediti po čitavom muzeju, kaže Hodak. Ravnateljica DV-a Viškovo Ingrid Lončarić podsjeća na to da od 2016. godine imaju status ekovrtića, a lani su dobili i brončani status kao priznanje za integriranje odgoja i obrazovanja za održivi razvoj u svoj rad. Tijekom cijele godinu provode mnoštvo aktivnosti, poput razvrstavanja otpada uključujući i kompostiranje, sudjeluju u akciji Zelena čistka, ističu vrijednosti zdravog života te sudjeluju u humanitarnim akcijama. Roditelji i djeca došli su na otvaranje koje je zbog kiše preseljeno iz Botaničkog vrta Prirodoslovnog muzeja u akvarij.