Radovi stvaraju probleme

Rat Bakrana i Luke Rijeka zbog terminala na Škrljevu i u Bakru: ‘Ljudi se boje za svoje živote, ovom treba stati na kraj’

Sanja Gašpert

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Bojim se mogućih tragičnih posljedica, kaže gradonačelnik Bakra Tomislav KlarićBAKAR – Na adresu Grada Bakra svako malo stižu pritužbe stanovnika naselja na području gradova Rijeke i Bakra koja su u blizini pozadinskog Terminala Škrljevo te Terminala za rasuti teret u samom Bakru, a posebice mještana naselja Gornjih Tijana u području Mjesnog odbora Draga, zbog radova i projekata koje na tom prostoru izvodi Luka Rijeka, a koji gotovo svakodnevno, posebice za vrijeme velikih kiša, stvaraju probleme stanovnicima.


Stihijsko nasipavanje


– Mještani se već boje i za svoje živote i imovinu s obzirom na to da je već bilo slučajeva da su se kontejneri otkotrljali prema kućama, a kada padaju kiše, one ispiru materijal na njihove okućnice. Činjenica je da sve što trenutno rade, rade bez ikakvih dozvola, a zahvatom su već prešli i obuhvat urbanističkog plana. Odgovorni su i izvođači radova, kao i Luka Rijeka. Na slikama se vidi da je nasipavano stihijski, smećem, otpadnim građevinskim materijalom, a tako poravnate terene koriste kao prostor za skladištenje kontejnera i druge robe. Bojim se mogućih tragičnih posljedica, kaže gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić. Dodaje da su izvođači radovima ušli i u koridor dalekovoda, prostor na kojem je zabranjena gradnja, a ističe, još je veća opasnost što su nasipavali i dio trase plinovoda za Inu.


Bakarski gradonačelnik upozorava na zadiranje radova Luke Rijeka na trasu plinovoda (označena plavim) / Snimio Vedran KARUZA


– Iskreno se bojim njihovih daljnjih radova, s obzirom na to da rade bez ikakvih projekata, statičkih izračuna projekata i dozvola. No, imajući iskustva s Lukom za rasute terete u Bakru, ne čudi me ovakvo ponašanje. Budući da Luka ignorira sve naše molbe i upozorenja, kao i rješenja institucija, pa i kazne koje je dosudio Prekršajni sud u Rijeci, upozoreni su svi, i DORH, i MUP, i Inspekcijske službe, i Ministarstvo, pa nitko od nas neće moći reći: Nisam vidio, nisam znao. Toplo se nadam da će odgovorni reagirati, da neće biti kasno i da će svoj posao odraditi prije negoli bude ljudskih žrtava. Sa svoje strane Grad Bakar je napravio sve što je u njegovoj nadležnosti. Još jedna u nizu prijava je ponovo poslana, no iskustvo je pokazalo da Luka neće stati s ovakvim djelovanjem, ali građani su u jednom složni: ovome treba stati na kraj, zaključuje bakarski gradonačelnik.


Duško Grabovac: Neistine, između ostalog, ugrožavaju egzistencije nekoliko tisuća obitelji 


Luka Rijeka d.d. zapošljava gotovo 700 ljudi, od kojih je značajna većina upravo s područja Primorsko-goranske županije. Osim radnika, o Luci Rijeka ovisi i poslovno je vezan cijeli niz pravnih osoba – špeditera, autoprijevoznika, agencija, željezničkih prijevoznika, brodara, tvrtki za pružanje pomorskih usluga lučkog tegljenja i još puno poslovnih subjekata.


– To znači da o Luci Rijeka ovisi i vezano je još nekoliko stotina većih i manjih pravnih osoba s nekoliko tisuća radnih mjesta, slijedom čega o poslovanju Luke Rijeka izravno ovisi egzistencija nekoliko tisuća obitelji. Teško nam je razumjeti razloge iznošenja neistina, koji su evidentno usmjereni na pogrešno i neistinito informiranje javnosti. No, zasigurno je da se ne radi o dobroj namjeri. Naime, osim što za sobom povlači odgovornost za nanesenu štetu, iznošenje neistina ne doprinosi razvoju i boljitku Društva, ni grada, ni Županije, a ni Republike Hrvatske u cjelini. Upravo suprotno, iznošenjem neistina nanosi se šteta Društvu u cjelini te dovodi u pitanje poslovanje Luke Rijeka d.d. čiji je najveći pojedinačni vlasnik Republika Hrvatska, i koja je jedan od važnih koncesionara na riječkom prometnom pravcu, kao i jedan od značajnijih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, a posljedično ugrožava se egzistencija nekoliko tisuća obitelji. Imajući u vidu da se takve neistine iznose u trenutku kada je Luka Rijeka d.d., nakon više godina poslovanja s gubitkom, poslovnu godinu 2022. završila s dobiti, očito je da neistine koriste samo onome tko ne želi dobro niti Luci Rijeka d.d, a niti Društvu u cjelini, smatra predsjednik Uprave Luke Rijeka d.d. Duško Grabovac.

Prošle godine »u plusu«


Upit o rješavanju ovog problema uputili smo na adresu Uprave Luka Rijeka d.d., koja u svom opširnom odgovoru ističe da Luka Rijeka d.d. izdvaja znatna sredstva kako bi ispunjavala sigurnosne i ekološke standarde te obavljala svoje poslovanje u cijelosti u skladu s propisima o sigurnosti na radu i zaštiti okoliša.


– Razumijemo poteškoće s kojima se susreću stanovnici naselja na području grada Rijeke i grada Bakra, koja su u blizini pozadinskog Terminala Škrljevo te Terminala za rasuti teret u samom Bakru. S tim u vezi, sa zadovoljstvom možemo konstatirati da će Luka Rijeka d.d. nakon više godina poslovanja s gubitkom i razdoblja gotovo nikakvih ulaganja u infrastrukturu i mehanizaciju, poslovnu godinu 2022. završiti sa značajnom dobiti. Uloženo je u podnu infrastrukturu oko 35 milijuna eura, spašena su radna mjesta, obnavlja se mehanizacija i šire kapaciteti. Kada se nešto gradi, onda i susjed treba imati razumijevanja i strpljenja, posebice kada se ti radovi izvode u obostranom, zajedničkom interesu. Sve što se događa pratimo i reagiramo kako bismo riješili nastale probleme, pa tako i u konkretnom slučaju. Dakle, odmah po događaju izazvanom višom silom, elementarnom nepogodom, ekstremnim kišama koje su uzrokovale poplave i štete na području cijele naše Županije, naše su službe konstatirale štetu, napravile plan sanacije, prikupljene su ponude izvođača te su započeli radovi na sanaciji. Navedeno potvrđuje i informacija koju smo, nakon upita o sanaciji terena, e-mail porukom dostavili MO-u Draga 16. prosinca prošle godine, čiju kopiju prilažemo, kao i fotografije do sada izvedenih radova – napravljen je prilazni put, materijal očišćen, ograda popravljena, piše u dopisu Luke Rijeka, u kojem i navode potrebu demantiranja navoda Grada Bakra.


Kontejneri na nasipanom tlu u dane obilnih kiša postaju – opasni / Snimio Vedran KARUZA


Sve »po PS-u«


– Pripremni radovi, skladištenja, uređenja i sanacije izvode se isključivo unutar čestice koja je u vlasništvu Luke Rijeka d.d. Netočno je da se gradnja izvodi u koridoru dalekovoda, kao i na prostoru na kojem je zabranjena gradnja, a udaljenost od žica dalekovoda je višestruko veća od one propisane zakonom. Također je netočno da smo nasipavali trasu plinovoda. Dosadašnji radovi, potrebno je naglasiti da se radi o pripremnim radovima čišćenja i ravnanja terena i izrade prilaznih puteva, izvedeni se u skladu s važećom lokacijskom dozvolom iz 2014. godine. Građevinsku dozvolu za uređenje kontejner-depoa zatražili smo 15. prosinca prošle godine. Postupak izdavanja građevinske dozvole je u tijeku i odmah po dobivanju dozvole pristupit ćemo uređenju platoa i gradnji upojnih bunara, a sve po priloženom projektu, čime će se riješiti nakupljanje oborinskih voda i spriječiti možebitno istjecanje. Naravno, sve u skladu s pravilima struke. Nismo prešli obuhvat Urbanističkog plana. Nije nasipavano smećem, već kamenim materijalom različitih granulacija, ističu u Luci Rijeka.


Luka Rijeka ističe da adekvatno uređuju prilazne putove (ogradama) svojim terminalima – situacija prije i poslije