Župa Sv. Mihovila

Prvi pastirski pohod mons. Mate Uzinića Jelenju

Sanja Gašpert

U Jelenju susreli su se tako predstavnici duhovne i svjetovne vlasti, odnosno svi važni operativni čimbenici na jelenjskom području.Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić pohodio je Jelenje. U prostorijama Župe sv. Mihovila arkanđela u Jelenju susreli su se tako predstavnici duhovne i svjetovne vlasti, odnosno svi važni operativni čimbenici na jelenjskom području.


– Drago mi je da smo se skupili u ovim neizvjesnim vremenima. Zahvaljujem župnicima što su nam omogućili ovaj susret različitih čimbenika ove društvene zajednice u Jelenju.


Izuzetno mi je drago da postoje dobri odnosi sa Župom Jelenje. Kao nadbiskup stigao sam u posjet vašoj zajednici, a uvijek je lijepo kada biskup dolazi u pohod konkretnoj župnoj zajednici, da se susretne i s drugim osobama koji, na neki način, s nama koji smo u crkvi doprinose boljitku i izgradnji zajednice u kojoj živite.
Na samom sastanku razmijenjena su iskustva te su dodatno razmatrane mogućnosti za napredak zajednice u cjelini. Konkretno na koji način župa i crkva kao zajednica, ali i Riječka nadbiskupija može pomoći jelenjskom kraju. Mi kao kršćani nismo samo dio crkve, nego smo i dio društva, poručio je Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor.


Na sastanku je sudjelovao i načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja koji je istaknuo izuzetnu dobru suradnju Općine sa Župom Jelenje.


– Manjak financijske mogućnosti kompenziramo dobrom komunikacijom i aktivnostima zajednice. Stvaramo preduvjete za kvalitetniji život na našem području. Izgradili smo osnovnu školu i dvoranu, zajedno s Primorsko-goranskom županijom.


Prijavili smo dječji vrtić za dobivanje europskih sredstava za poboljšanje uvjeta boravka naših najmlađih, a sada projektiramo proširenje samog kapaciteta.


Sa Župom Jelenje u pripremi je i projekt obnove crkve sv. Mihovila u Jelenju, za kojeg se ukazala prilika iz fondova Europske unije kroz dodatno sufinanciranje. Tako da ćemo, kako sada stvari stoje, još europskih sredstava donijeti u našu zajednicu, kazao je Marčelja.