Najljepša svečanost

Prva sušačka gimnazija čestitala svojim prvacima, ostvarili su čak 40 plasmana na državna natjecanja

Jakov Kršovnik

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Učenicima su podijeljene diplome i potvrde o ostvarenim uspjesima.Učenici Prve sušačke hrvatske gimnazije (PSHG) ostvarili su 40 plasmana na državna natjecanja u protekloj školskoj godini, a sudjelovali su i na međunarodnim natjecanjima.


Tim povodom PSHG je organizirao prigodno događanje “Čestitamo svojim prvacima” na kojem su učenicima podijeljene diplome i potvrde o ostvarenim uspjesima.


Ravnateljica Prve sušačke hrvatske gimnazije Đudita Franko čestitala je svim učenicima na ostvarenim rezultatima, kao i profesorima koji su im bili mentori.

– Danas sam posebno uzbuđena jer smo se nakon više od dvije godine ponovno okupili na najljepšoj mogućoj svečanosti. Slavimo uspjehe naših učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima.


Svima čestitam na uspjehu, sretno na kraju školske godine te još puno uspjeha i puno natjecanja, rekla je ravnateljica Đudita Franko.


Učenik prvog razreda Karlo Domijan na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije u Češkoj sa svojim timom osvojio je srebrnu medalju, a na 18. Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih u organizaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata Karlo Domijan osvojio je brončanu medalju.


Na međunarodnom online natjecanju iz engleskog jezika “Best in English” učenici PSHG-a ušli su u top 20, zauzeli su 14. mjesto na svijetu.Među plasmanima na državnim natjecanjima treba izdvojiti pobjedu na državnoj Smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo.


Pod mentorstvom profesorice Marijane Trinajstić, Vito Juričić, Petra Gudović, Jura Džida i Petra Mavrinac, kao i dramska sekcija PSHG-a, osvojili su prvo mjesto.


Na državnom školskom plivačkom natjecanju prvo mjesto pod mentorstvom Oleksandra Tiškivskog osvojili su Neo Križan, Tin Mijatov, Toni Vuletić, Maro Miknić i Luka Nekić.Tu su i drugi top 10 plasmani i dobri uspjesi.


Tri plasmana na državno natjecanje ostvario je maturant Nikola Colnar, bio je 5. na državnom natjecanju iz kemije, kao i 5. iz fizike, dok je u matematici bio 11. u državi.  Mentori su mu bili Mario Lovrić, Igor Lisac i Melita Katalinić.


Učenik Karlo Domijan bio je 4. na državnom natjecanju iz kemije, kao i 7. na državnom natjecanju iz biologije. Mentorice su mu bile Ivana Josipović Florijan i Melba Blažić Grubelić.


Učenice Una Majanović i Elena Kenda, pod mentorstvom profesorice Dragane Ljubišić, bile su 5. na državnom natjecanju u talijanskom jeziku, a Lorna Vukojević i Celestina Juretić bile su 6. i 7. na državnom natjecanju iz španjolskog jezika, pod mentorstvom profesorice Sanje Padavić.


Maturant Bruno Vladislavić bio je 6. na državnom natjecanju iz informatike, mentor mu je bio Franz Turin, a Gabrijel Kušić bio je 9. na državnom natjecanju iz biologije, pod mentorstvom Ivane Josipović Florijan.