KAMO SA SMEĆEM

Problemi stanovnika područja između Vežice, Trsata i Orehovice. Zbog neodgovornih pojedinaca povučen set baja iz Ulice Kačjak

Vladimir Mrvoš

Foto V. Mrvoš

Foto V. MrvošRIJEKA – Stanarka iz Ulice braće Ružić, na Kačjaku (podaci poznati uredništvu), javila se s informacijom u vezi malog broja baja za smeće na tom dijelu grada između Vežice i Trsata. Naime, u tim uskim uličicama, što smo se i sami uvjerili, mali je broj baja, a zbog male širine problem je i nemogućnost prometovanja kamiona za smeće. Nakon što smo poslali upit Komunalnom društvu Čistoća o tom problemu, već slijedeći dan javila se zahvalna stanarka koja nas je u svoje ime i u ime susjeda informirala da su iz Čištoće brzo reagirali i riješili taj problem. Dan kasnije dobili smo i pisani odgovor iz Čistoće koju prenosimo u cjelosti.


Zadovoljene potrebe


– Informacija koju ste dobili od stanarke Ulice braće Ružić nije točna. Na području navedene ulice na tri lokacije smješteni su spremnici za sakupljanje komunalnog otpada, u neposrednoj blizini kućnih brojeva 5 i 13, te nasuprot kućnog broja 4, a njihov kapacitet i položaj već godinama zadovoljavaju potrebe građana u toj ulici. Oznake spomenutih spremnika navedene su i na računima za javnu uslugu sakupljanja komunalnog otpada svih korisnika kojima su namijenjeni. Promjena do koje je došlo početkom 2024. godine predstavlja povlačenje jednog seta spremnika koji su bili namijenjeni stanovnicima susjedne ulice Kačjak, a nalazili su se preko puta objekta na adresi Kačjak 14. Naime, uz te se spremnike učestalo stvarao komunalni nered odlaganjem glomaznog, zelenog, građevinskog i ostalog otpada. Ujedno, kako su se nalazili uz prometnicu koja vodi od naselja Svilno, Pašac i Orehovica u kojima je od 1. siječnja tekuće godine započela primjena individualiziranog sustava sakupljanja komunalnog otpada, povučeni su da bi se izbjeglo eventualno dodatno odlaganje od strane neodgovornih pojedinaca koji nisu preuzeli ili ne žele koristiti preuzete individualne spremnike. Zbog toga su i korisnici iz Ulice Kačjak koja predstavlja granični dio s navedenim naseljima uključeni u novi sustav te su im dodijeljeni pripadajući individualni spremnici. Primjena individualiziranog sustava sakupljanja komunalnog otpada u Ulici braće Ružić, kao i na području cijelog Mjesnog odbora Gornja Vežica, predviđena je u jednoj od sljedećih faza koje će započeti tijekom 2024. godine, stoji u odgovoru iz Čistoće.


Cestica prema Kampusu


Stanovnici tog dijela grada žale se i na razni komunalni i građevinski otpad koji neodgovorni građani ostavljaju uz slijepu cesticu koja vodi s Kačjaka prema Kampusu koja je inače zatvorena betonskom blokadom i žičanom ogradom. Prema svemu viđenom, pisane zabrane neki ne shvaćaju dovolno ozbiljno, možda jer se spominje vojarna Trsat, koja tamo već odavno nije, a ne Kampus. Nekim građanima koju su prešli na individualni otpad, sasvim je svejedno hoće li svoje smeće baciti u nečiju baju ili u zelenilo. Možda bi uz tu, sada slijepu ulicu, bilo i manje otpada da postane prometna i da poveže Kačjak i Kampus, jer bi se neki teže odlučili da svoj otpad izbacuju uz cesticu.
Javna je tajna da pojedini stanovnici iz riječkog prstena kojima je uvedeno individualno skupljanje otopada svoj otpad usput ostavljaju na području Rijeke, što je na prošlotjednom skupu o zbrinjavanju otpada, oržanom u Zagrebu, istaknuo i riječki gradonačelnik Marko Filipović. Što će biti kada i cijela Rijeka krene na individualno prikupljanje otpada, pitanje je koje se već duže vremena postavlja. Živi bili pa vidjeli!


Pojedinci stanu, otvore prtljažnik i bacaju smeće


Zanimljiva je i situacija u nekim urbanim dijelovima Rijeke. Primjerice, u Ulici Janka Polića Kamova na Pećinama, gdje se često mogu vidjeti zaustavljeni automobili s četiri upaljena žmigavca čiji vlasnici prazne sadržaj prtljažnika svojih limenih ljubimaca u baje uz cestu. Očito se radi o stanarima koji dovoze svoje smeće iz područja individualnog skupljanja otpada. Takvo je stanje i u zapadnom dijelu grada gdje su baje mjesto odlaganja otpada mnogih koji se dovoze u grad, a usput povezu i svoje smeće. Doduše, Ulica Janka Polića Kamova ima i svojih »domaćih« problema, jer pješaci moraju »voziti slalom« oko psećeg izmeta, iako postoje »otvorene« baje za takve stvari.