Gradska knjižnica Rijeka

Pripreme za selidbu u Dječju kuću: Privremeno se zatvara Dječji odjel Stribor

Portal Novilist.hr

Foto GKR

Foto GKR

Od 17.6. do 3.8. Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka bit će zatvoren za sve korisnike, zbog organizacije knjiga za selidbu u novu Dječju kućuRIJEKA Kao što je poznato, a i sve bolje vidljivo u kompleksu “Benčić” gradi se Dječja kuća u kojoj će svoj budući prostor pronaći i Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka. Ne bi li u novim uvjetima usluga bila bolja i smislenija potreban je niz stručnih radnji koje traže i privremeno zatvaranje kultne knjižnice.


Od 17.6. do 3.8. Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka bit će zatvoren za sve korisnike. Srećom, motiv nisu problemi, nego štoviše – proces priprema za život u Dječjoj kući u kojem je potrebno napraviti iskorake i na planu organizacije knjiga odnosno načina vašeg snalaženja među obiljem naslova.


– Svakoj knjizi njezin čitatelj i svakom čitatelju njegova knjiga – to je načelo svake knjižnice. Da bi u mnoštvu knjiga korisnik pronašao upravo svoju, važno je da je građa u knjižnici predstavljena na odgovarajući način. Upravo s tim ciljem, knjižničari iz Gradske knjižnice Rijeka posljednjih nekoliko mjeseci pripremaju novi raspored slikovnica i knjiga u dječjem odjelu ili, knjižničarskim rječnikom rečeno, novi sustav signiranja za smještaj građe na polici.
Signatura je oznaka u gornjem lijevom kutu knjige koja predstavlja adresu knjige i govori na kojem mjestu knjigu možemo naći. Novi sustav stvaramo kako bi signature jednostavnije i intuitivnije razumjeli i vi, a ne samo knjižničari. Koristimo riječi iz prirodnog jezika ne bi li se mogli lakše snaći i brzo naći željeni naslov. Osim toga, slikovnice i knjige okupljamo prema njihovoj temi pa će djeca i roditelji lako pronaći ono što im treba: slikovnicu o životinjama, knjigu o dinosaurima, detektivski roman za djecu, fantastični roman za mlade, knjigu o prehrani djece…


Kao što smo rekli ovakav prijateljski način predstavljanja knjižnične građe dio je pripreme za preseljenje u Dječju kuću, a zajedno s ostalim novostima koje nas tamo očekuju činit će dolazak u Dječji odjel Stribor jedinstvenim i neponovljivim iskustvom, poručuju iz Gradske knjižnice Rijeka.


Svi koji moraju knjige vratiti u Dječji odjel Stribor moći će to i učiniti u prostoru do samog odjela, tzv. Labosu ili Stakleniku kroz prvih tjedan dana od zatvaranja, a potom kroz cijelo razdoblje u kutiju ispred odjela. Ljetni mjeseci su vrijeme čitanja iz gušta, pa sva djeca i roditelji do željenih knjiga, slikovnica, stripova u navedenom razdoblju mogu doći u ograncima Zamet, Drenova, Trsat, Turnić, Knjižnici Čavle i Knjižnici Vid Omišljanin. Vrata su naravno otvorena uz jedinstvenu člansku iskaznicu Gradske knjižnice Rijeka. Svakako se preporuča i pretraživanje online kataloga knjižnice na adresi katalog.gkr.hr i jednostavnije lociranje željenog naslova.


– U Striboru se ponovno vidimo u kolovozu, a od tada samo brojimo dane do njegovog preseljenja u “Benčić” ljeta 2020. godine, poručuju iz Gradske knjižnice Rijeka