Grad Rijeka

Prijam za novog te donedavnog gvardijana i čuvara Trsatskog svetišta

Jakov Kršovnik

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Prvi čovjek gradske uprave izrazio je dobrodošlicu novom gvardijanu fra Krunoslavu Kocijanu, a fra Bernardu Barbariću poželio puno sreće u Virovitici, gdje je već preuzeo službu gvardijana i župnika

RIJEKA  Gradonačelnik Vojko Obersnel i njegov zamjenik Marko Filipović primili su donedavnog gvardijana i čuvara Svetišta Majke Božje Trsatske fra Bernarda Barbarića te novog gvardijana fra Krunoslava Kocijana u salonu Grada Rijeke.
Prvi čovjek gradske uprave izrazio je dobrodošlicu novom gvardijanu, a fra Bernardu poželio puno sreće u Virovitici, gdje je već preuzeo službu gvardijana i župnika.
– Nadam se da ćemo nastaviti dobru suradnju jer Trsat ima posebno značenje za sve nas, bez obzira na to jesmo li vjernici ili ne. Većini su prve asocijacije na Trsat Svetište i Kaštel te ih svi koji dođu u Rijeku obavezno žele posjetiti, a znamo i da vjernici iz različitih župa dolaze na Trsat. Svetište ima povijesni značaj, ali je posebno važna ljudska dimenzija i toplina koju mu daju franjevci. Fra Serafin je tako postavio visoku ljestvicu i svi koji su došli iza njega imaju težak zadatak dostići ju. Bit će mi drago raditi na zajedničkim projektima s fra Kocijanom jer su Grad Rijeka i Trsatsko svetište uvijek dobro surađivali, rekao je gradonačelnik. Fra Bernard rekao je kako je važno biti čovjek, a ne samo kititi se perjem vjernika.
– S tugom odlazim iz Rijeke jer mi je bilo lijepo surađivati s vama, kao i, naravno, mojima u samostanu. Hvala vam za svaki posjet, ti su susreti uvijek bili ugodni i u prijateljskom tonu. Želim vam puno snage i uspjeha, rekao je fra Bernard. Fra Krunoslav Kocijan došao je na Trsat s Kaptola, gdje je bio magistar bogoslova.
 – Hvala vam što ste nas primili. Ja sam prije primopredaje desetak dana učio od fra Bernarda te želim ispuniti visoka očekivanja koja se očekuju od gvardijana i čuvara Trsatskog svetišta. Fra Serafin i fra Emanuel bili su osobe koje su puno značile mnogim ljudima, a i mi želimo biti otvoreni i primati ljude, rekao je. Na kraju primanja gradonačelnik je fra Bernardu poklonio medaljon povezan s projektom Europske prijestolnice kulture, a fra Krunoslavu knjigu „Kako čitati grad“.