Putopis

Predstavljena knjiga Chiare Schiavato Veranić: Posveta zaljubljenici u magični Velebit

Edi Prodan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Uz impresije osobe koja je s ruksakom na leđima upijala sve posebitosti Velebita, Schiavato Veranić je u knjizi izložila i niz korisnih informacijaGodinu dana nakon prerane smrti autorice, u Pallazo Modello, sjedištu Talijanske unije za Rijeku, predstavljena je knjiga Chiare Schiavato Veranić “Magični Velebit”.


Riječ je o još jednom putopisnom zapisu autorice koja je velik dio svog života posvetila temeljitom planinarskom istraživanju posebitosti kraja koji bismo u širem kontekstu mogli definirati nekadašnjom Zajednicom općina Rijeka ili današnjim prostorom triju županija – Ličko-senjske, Istarske te, dakako, Primorsko-goranske.


“Magični Velebit” je pak iznimno sadržajna i bogato ilustrirana knjiga koja je na neki način objedinila pedesetogodišnju strast Schiavato Veranić u istraživanju bioraznolikosti njezinog šireg zavičaja.

Uz impresije osobe koja je s ruksakom na leđima upijala sve posebitosti Velebita, Schavato Veranić je u knjizi izložila i niz korisnih informacija, iskustava drugih zaljubljenika u Velebit, kao i pojedina uputstava kako i na koji način najbolje doživjeti vjerojatno najzanimljiviji planinski sustav u Hrvatskoj.


Chiara Schiavato Vranić je 1955. godine rođena u Rijeci, a i samim odabirom studija – diplomirala je paleontologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Trstu – pokazala je koliko joj je stalo do prirode, koliko je bila naprosto zaljubljena u geografske i biološke posebitosti kraja u kojem je provela život.


Uz autorski rad na talijanskom jeziku, izniman je trag ostavila u La Voce del Popolo, Schiavatio Veranić je bila i jedna od djelatnica koja je na raznim područjima oblikovala najvažnije razdoblje u novijoj povijesti Novog lista, što je svakako bio period devedesetih godina prošlog i prvog desetljeća aktualnog stoljeća.Bila je voditeljica pretplate i posebnih, županijskih poslovnih novina, kao i znanstvena te tehnička prevoditeljica koja je izniman trag ostavila u nizu posebnih publikacija Novog lista te izdavačke kuće Adamić.


Nažalost, u dobi od 65 godina, nakon borbe s teškom bolešću, Veranić nas je napustila zadnjih dana lanjskog studenoga.


Knjiga “Magični Velebit” je,stoga, na neki način, i posthumna posveta iznimno sadržajnom radu jedne od najplodnijih i najvećih zaljubljenica u bioraznolikost rodnog kraja koji je svojim stopalima doslovno dodirnula u svim, pa i najskrivenijim zakucima.


Knjiga je realizirana zahvaljujući suprugu Borisu Veraniću i obitelji autorice, kao i doprinosu Udruženja WWF-a iz Trsta.


U predstavljanju knjige sudjelovali su Cesare Tarabocchia, koordinator projekta Diego Masiello, kao i njezini prijatelji Bruno Bontempo te Milvia Medved.


Svi koji žele da im kućne biblioteke obogati ova posebna knjiga informacije mogu dobiti putem Zajednice Talijana Rijeka, a uskoro bi njezina prodaja trebala krenuti i u knjižarama Edita.