Suradnja s Gradom

Predstavljen projekt Oslonac udruga Terra i Oaza o jačanju mentalnog zdravlja Riječana

Bruna Matičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Projekt za cilj ima jačanje organizacijskih kapaciteta za pružanje stručne i volonterske psihosocijalne podrške u kriznim situacijama.U Gradskoj vijećnici predstavnici Udruge Terra i njihovi partneri iz Udruge Oaza te Grada Rijeke danas su predstavili projekt Oslonac koji je usmjeren na jačanje mentalnoga zdravlja građana te za cilj ima jačanje organizacijskih kapaciteta za pružanje stručne i volonterske psihosocijalne podrške u kriznim situacijama.


Projekt vrijedan gotovo pola milijuna kuna, odnosno 497.587,19 kuna financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a otpočeo je 1. svibnja ove godine te će potrajati do 31. listopada 2023. godine.


Glavni cilj ovoga projekta jest jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u lokalnoj zajednici te ujedno povećati dostupnost psiholoških i socijalnih usluga osobama u riziku, a ujedno stvoriti i dodatnu vrijednost projekta edukacijom i uključivanjem volontera u provedbu aktivnosti.
Kako je pojasnila Ilinka Serdarević, psihoterapeutkinja i predsjednica Udruge Terra, projekt je usmjeren na problematiku mentalnog zdravlja, a kao nositelju projekta, želja im je osobama pružiti oslonac u kriznim situacijama stoga će u sklopu projekta otvoriti besplatnu telefonsku liniju putem koje će građani moći zatražiti pomoć i podršku.


– Brojni su problemi s kojima se građani svakodnevno nose, a posljednje dvije pandemijske godine negativno su utjecale na mentalno zdravlje stanovništva.


Isto tako, tijekom dvije godine i način rada s našim korisnicima znatno se je promijenio. U trenutcima kada se fizički nismo mogli viđati, oslonili smo se na online platforme kako bi održavali komunikaciju.


Ovaj projekt osmišljen je kako bi pružao psihosocijalnu pomoć putem telefona. U planu nam je 1. kolovoza otvoriti dežurnu telefonsku liniju koja će pokrivati područje cijele Hrvatske, a putem koje će obučeni volonteri i stručnjaci svakoga dana od 18 do 20 sati pružati psihološka savjetovanja.


Oni će u trenutku poziva pokušati promptno pomoći osobi, a u slučaju procjene teže i složenije problematike, poziv će preusmjeriti stručnjacima udruge Terra i Oaza koji će nastaviti razgovor, objasnila je Serdarević.


Kao dodatnu vrijednost projekta istaknula je upravo obuku i edukaciju volontera, a posebno sada kada sve veći broj osoba treba pomoć te je dodala da nema dovoljno kapaciteta i stručnjaka koji mogu odgovoriti na probleme mentalnog zdravlja.


Također, Serdarević je istaknula kako će ovaj projekt svakako doprinijeti očuvanju mentalnog zdravlja građana.


– Osobno sam kao volonter radila nakon potresa u Zagrebu, Sisku i Petrinji, kada je bila velika potreba za pružanjem psihološke podrške ljudima s tog područja te sam se uvjerila koliko jedan telefonski poziv može pomoći osobi u kriznoj situaciji, rekla je.


Dean Travica, predsjednik Udruge Oaza na današnjem predstavljanju projekta naglasio je kako će djelatnici udruge svojim znanjem i iskustvom puno pridonijeti projektu.


– U projekt će aktivno biti uključeni psihijatrica i psihoterapeutkinja udruge Oaza koje će pružati podršku korisnicima i volonterima.


Naime, udruga ima dugogodišnje iskustvo rada sa socijalno ugroženim osobama kojima nerijetko pruža psihosocijalnu pomoć. Vjerujem kako iskustvo i znanjem koje smo stekli u radu s našim korisnicima možemo doprinijeti ovom projektu.


Uz dvije civilne udruge, Grad Rijeka kao partner na projektu imat će ulogu koordinacije i praćenja aktivnosti te osiguravanja suradnje s drugim udrugama i dionicima nužnim za provedbu projekta.


– Grad Rijeka objeručke je prihvatio partnerstvo na projektu. Vjerujemo da odgovara na potrebe zajednice jer u kriznim situacijama veliki izazov predstavlja upravo sačuvati mentalno zdravlje, a ovaj projekt, osim jačanja kapaciteta volontera i djelatnika, za cilj ima upravo pružanja pomoći građanima, kazala je Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.


Dodala je kako je nedavno istraživanje provedeno u suradnji s Filozofskim fakultetom u Rijeci pokazalo da nema dovoljno stručnjaka i savjetovališta, a druge strane usluge koje su dostupne često zbog cijene nisu prihvatljive velikom broju građana.


Ovaj projekt će stoga biti koristan za našu zajednicu jer će dodatno povećati dostupnost usluga, zaključila je Mušković.