Radionica i igraonica za djecu

Riječki muzej predstavio projekt Čudotvornica za 5!

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Zbog pandemije Čudotvornica ne radi, ali u muzeju očekuju da će ponovno postati razigrano i bučno mjesto učenja kroz igru, upoznavanja baštine, susreta i prijateljstvaU Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci u ponedjeljak je predstavljen projekt Čudotvornica za 5! te je otvorena izložba likovnih radova polaznika Muzejskoga malog atelijera – MuMA.


Muzejska radionica i igraonica za djecu Čudotvornica smještena je u vrtnom paviljonu Guvernerove palače, u kojoj je i Pomorski i povijesni muzej, a počela je raditi prije pet godina, rekla je ravnateljica tog muzeja Nikolina Radić Štivić.


Trenutačno, zbog mjera zaštite od širenja koronavirusa, Čudotvornica ne radi, ali u muzeju očekuju da će ponovno postati razigrano i bučno mjesto učenja kroz igru, upoznavanja baštine, susreta i prijateljstva, kako je istaknuto na predstavljanju.
Taj riječki muzej prepoznatljiv je po bogatu fundusu smještenome u velebno neorenesansno zdanje velikana mađarskoga graditeljstva Alajosa Hauszmanna, te po izložbenoj, izdavačkoj i edukativnoj djelatnosti.Dajući veliku pozornost djeci, osobito onoj predškolskoga i osnovnoškolskog uzrasta koja se katkad upravo u muzeju prvi put susreću s temama baštine, negdašnji vrtni paviljon osmišljen je kao prostor namijenjen najmlađima. To je prostor u kojem se uz igru čine prvi koraci u bogat i čaroban svijet baštine, istaknuto je.


Izložbu dječjih radova nastalih na radionicama Muzejskoga malog atelijera predstavile su autorice Denis Nepokoj i Andrea Samaržija. Izložba kroz četiri tematske cjeline, Palača i muzej, Izložbe, Fundus i Rijeka, predstavlja likovne radove nastale tijekom pet godina, koliko djeluje Muzejski mali atelijer pod vodstvom Nine Licul, te dijelove scenografije predstava Dramaca iz Guvera pod vodstvom Zorana Josića. Izložbu je simbolično otvorila pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić.


Projekt Čudotvornice financiraju Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.