Riječ i slika

Predstavljen kalendar PGŽ-a za 2020. godinu: Bogatstvo jezika i običaja zelene i plave županije

Barbara Čalušić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Posebnost kalendara, autora tekstova i fotografija novinarke i urednice Novog lista Slavice Mrkić Modrić i fotoreportera Marka Gracina, su stihovi na čakavštini koji prate svaki mjesec u godini donoseći priču o tipičnim obilježjima nekog mjesta u županijiRIJEKA – Bogatstvo jezika i običaja zelene i plave županije nalaze se u fokusu kalendara Primorsko-goranske županije za 2020. godinu. Kalendar su u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka predstavili njegovi akteri, članovi brojnih udruga ovoga kraja, kao i sami autori teksta i fotografija, novinarka i urednica Novog lista Slavica Mrkić Modrić i fotoreporter našeg lista Marko Gracin.


Posebnost županijskog kalendara su stihovi na čakavštini koji prate svaki mjesec u godini donoseći priču o tipičnim obilježjima nekog mjesta u županiji. Tako siječanj donosi prizore zvončara u Rukavcu, veljača Očiju Vinodola, ožujak evocira vezu Liburnije i Habsburgovaca kroz Merikanski vrti, travanj je obilježen ribarima iz Klenovice, a svibanj Muajem u Nerezinama. Godina se nastavlja lipnjem na Krasici s karakterističnim prizorima primorskog joga, srpanj je u znaku krčkog ovčarstva i slobodne ispaše, kolovoz obilježavaju omišaljski sopci i Mirine dok je rujan posvećen mlikaricama i primorskim mliječnim putovima. Kako i priliči, listopad je u znaku Bele nedeje, studeni je posvećen riječkoj kiši, a prosinac Baki Mraz i Gorskom kotaru.


Slavica Mrkić Modrić uz nadahnute stihove na čakavštini napisala je i objašnjenje stihova na standardnom jeziku kojim je dala kontekst svakom obilježju pojedinog mjesta u PGŽ-u.
Iako godinama objavljuje tekstove na čakavštini, autorici su ovo prvi stihovi na čakavštini.


– Ranije sam pisala stihove na standardnom jeziku, no ovo je prvi put da pišem stihove na čakavštini, rekla je Mrkić Modrić koja je stihove pisala na vlastitom čakavskom idiomu, a u prilagodbi jezičnom izričaju mjesta na kojima su nastajale fotografije pomagali su joj autohtoni govornici – Ivo Mavar Ivula za Rukavac, Ines Boban Štiglić za Omišalj, Dario Kučić za Nerezine, Dina Valković za Vrbnik, Branko Jani Kukurin za Kastav, Davor Grgurić za Delnice, Aleksandra Kućel Ilić za Opatiju, Željka Jurčić Kleković za Bribir te Dražen Herljević za Grobnik.


Slavica Mrkić Modrić i Marko Gracin, autori stihova i fotografija županijskog kalendara / Foto: S. DRECHSLER


Slavica Mrkić Modrić i Marko Gracin, autori stihova i fotografija županijskog kalendara / Foto: S. DRECHSLERAutor fotografija Marko Gracin na predstavljanju županijskog kalendara rekao je da dosad u svojoj karijeri nije snimio savršenu fotografiju i kako uvijek smatra da može bolje. Novolistovski perfekcionist dodao je kako se kod snimanja fotografija za kalendar fokusirao da njegov rad prati stihove i mjesta koja predstavlja.


– Gdje god je bila mogućnost da uključimo ljude iz toga kraja, uključili smo ih, dodao je Gracin o čijem je radu svjedočila Biserka Lončarić, predsjednica Kulturno umjetničkog društva Bribir.


– Bilo nas je dvadeset koji smo se popeli na naše vidikovce kako bismo snimili fotografiju za županijski kalendar. Jako smo ponosni što kao čuvari tradicije i naših običaja predstavljamo jedan mjesec u našoj Županiji, poručila je Lončarić.


U promociji kalendara sudjelovali njegovi akteri, članovi brojnih udruga ovoga kraja / Foto: S. DRECHSLER


U promociji kalendara sudjelovali njegovi akteri, članovi brojnih udruga ovoga kraja / Foto: S. DRECHSLERDoprinos projektu Rijeka EPK 2020


Župan Zlatko Komadina zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta koji je ujedno i doprinos Primorsko-goranske županije projektu Rijeka EPK 2020.


– Županijski kalendari pričaju priče, to su kalendari s porukom naše prebogate kulturno-povijesne baštine i našeg izričaja.


Ove godine tema je čakavština i kalendarom brendiramo i želimo zaštititi naš kulturni izričaj. Naši ljudi su puno toga napravili i svaki mjesec u kalendaru jedna je posebna priča, istaknuo je Komadina.


Foto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLER