Lokalni izbori

Predizborna preslagivanja: SDP i PGS se razišli, na izbore u Rijeci izlaze samostalno

Damir Cupać

Marko Filipović i Nikola Ivaniš / Foto: Novi list

Marko Filipović i Nikola Ivaniš / Foto: Novi list

PGS se odlučio za samostalan izlazak jer smo ocijenili da je to dobro i za Rijeku i za stranku, kazao nam je PGS-ov kandidat za gradonačelnika Nikola Ivaniš. SDP-ov kandidat Marko Filipović ističe da mu je žao zbog razlaza jer je SDP s PGS-om korektno surađivao te su Riječanima donijeli uspješne projekte i programeRIJEKA – Broj potencijalnih kandidata za riječkoga gradonačelnika se povećava, a posljednji koji će ući u utrku za čelnog čovjeka Rijeke je počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš. Kako su naveli u priopćenju s večernje sjednice Predsjedništva te stranke, Predsjedništvo je jednoglasno prihvatilo stavove ogranaka PGS-a Grada Rijeke koje je 29. prosinca prošle godine jednoglasno predložilo počasnog predsjednika PGS-a i aktualnog zamjenika gradonačelnika Rijeke dr. sc. prim. Nikolu Ivaniša kao kandidata PGS-a za gradonačelnika Grada Rijeke.


PGS je u koaliciju sa SDP-om, nakon što je u nekoliko izbornih ciklusa nastupao s oporbenih pozicija, ušao na prošlim izborima 2017. godine, a onda su promjenu stava pojasnili strahom od radikalizacije u hrvatskom društvu.


Dobro rješenje


Nikola Ivaniš pojašnjava da su ga na kandidaturu nagovarali i članovi i nečlanovi PGS-a i da ta kandidatura ne znači da je suradnja sa SDP-om loša.
– PGS se odlučio za samostalan izlazak na izbore u Rijeci i za riječkoga gradonačelnika jer smo ocijenili da je to dobro i za Rijeku i za stranku. Mislimo da je najbolji način da doprinesemo Rijeci samostalnom listom i svojim kandidatom za gradonačelnika. Prihvatio sam prijedlog koji je donesen jednoglasno jer me ljudi mjesecima unazad nagovaraju na to. Ocjena je svih da mogu biti dobro rješenje. Što se tiče mojih izgleda na izborima, u ovom trenutku ih ne bih prognozirao jer je navažnije pripremiti stranku za dobar izborni rezultat u koji ne sumnjamo. Ozbiljno radimo na kampanji koja je za nas počela, poručio je Ivaniš.


Na pitanje može li odluka PGS-a o samostalnom izlasku na izbore ugroziti aktualnu koaliciju sa SDP-om, Ivaniš je pojasnio da se to neće dogoditi jer za to nema nijednog razloga.


– Razgovarali smo s političkim partnerima koji su upoznati s našom odlukom. Nikakvih problema nije bilo i to neće utjecati na kvalitetnu suradnju stranaka lijevog centra. Osim toga pred nama su izbori i u ostalim jedinicama lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji i za župana i Županijsku skupštinu te treba napraviti sve da ovaj naš kraj zadrži svoju političku bit i karakter, izjavio je Ivaniš.


Predsjednik riječkoga SDP-a i kandidat te stranke za gradonačelnika Marko Filipović pojasnio je da kandidatura Nikole Ivaniša znači da na ove lokalne izbore SDP ne izlazi u koaliciji s PGS-om.


– Na izbore ćemo kao politički konkurenti, i na razini gradonačelničkih funkcija i u kontekstu lista za vijeće. Osobno mi je žao zbog toga jer mislim da smo s PGS-om dosad korektno surađivali i da je sinergija naših stranaka građanima donijela uspješne projekte i programe. No poštujem ambiciju kolege Ivaniša i nemam namjeru kritizirati ovu odluku PGS-a koja će zasigurno zbog važnosti Rijeke imati odjeka i na sveukupnu suradnju s PGS-om kako na predstojećim lokalnim i regionalnim tako i budućim izbornim ciklusima. Nadam se pak i vjerujem da će birači u SDP-u i programu koji ću osobno ponuditi kao kandidat za funkciju gradonačelnika prepoznati kvalitetu, odnosno novu energiju i moderne politike socijaldemokracije za koje se zalažem, kazao je Filipović.


Desetak kandidata


Kandidature za riječkoga gradonačelnika osim Filipovića i Ivaniša dosad su istaknuli Katarina Peović iz Radničke fronte, Marin Miletić iz Mosta, Davor Štimac, Hrvoje Burić, a svog kandidata najavila je Lista za Rijeku, dok se jednako tako čeka odluka HDZ-a o imenu. S obzirom na to da je pukla suradnja između Radničke fronte i političke platforme Možemo, ne treba čuditi da i oni izađu s kandidatom, a to bi mogao biti Nebojša Zelić. Sve u svemu, 16. svibnja 2021. godine moglo bi biti desetak kandidata koji misle da će baš oni naslijediti Vojka Obersnela, koji je nakon 20 godina odlučio da se neće kandidirati. Očito je da su mnogi osjetili da je to prilika za dobar izborni rezultat i da će velik broj kandidata i na ljevici, lijevom centru, centru, desnom centru i na desnici rezultirali najneizvjesnijom borbom za drugi krug.