Upisi

Poznate upisne kvote na riječkom Sveučilištu: Ekonomija upisuje 60 brucoša manje, Tehnički 50

Ingrid Šestan Kučić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Unatoč smanjenju Ekonomski fakultet po upisnim mjestima i dalje je na prvom mjestu, pa će ustanova imati ukupno 515 upisnih mjesta, od čega 340 redovnih i 170 izvanrednih, a tu su i novi online programiSveučilište u Rijeci na ovogodišnjim upisima budućim će brucošima ponuditi ukupno 3.524 mjesta na preddiplomskim i integriranim studijima, što je ukupno 75 mjesta manje nego u prošloj akademskoj godini. Najveći broj upisnih mjesta namijenjen je redovnim studentima, 2.645 mjesta, dok je 775 mjesta za izvanredne studente, a 105 za strance.


Novi programi


Manje upisne kvote u odnosu na ovu akademsku godinu predložili su Ekonomski fakultet i to 60 upisnih mjesta manje, te Tehnički fakultet s 50 upisnih mjesta manje. Međutim, unatoč smanjenju Ekonomski fakultet po broju upisnih mjesta i dalje zauzima prvo mjesto pa će tako ta ustanova imati ukupno 515 upisnih mjesta, od čega 340 redovnih i 170 izvanrednih.


Novost na toj visokoškolskoj ustanovi su novi online programi te se na temelju dopusnice Ministarstva znanosti i obrazovanja za izvođenje online preddiplomskog studija Poslovna ekonomija na Ekonomskom fakultetu pokreće online izvođenje smjera studija Menadžment te Financije i računovodstvo, koji su se do ove godine izvodili samo onsite.
Za oba se smjera predlaže po 25 upisnih mjesta, a pokrenut je i postupak izmjene naziva smjera »Financije i računovodstvo« u »Financije«. Redoviti studenti koji se upisuju na smjer Međunarodno poslovanje na engleskom jeziku plaćat će školarinu u iznosu od 8 tisuća kuna, a dvoje najbolje rangiranih kandidata u prvom upisnom roku i 5 kandidata koji dolaze iz socijalnih ustanova, odnosno domova, Ekonomski fakultet će osloboditi plaćanja školarine.


Po upisnoj kvoti od 473 mjesta slijedi Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koji planira upis 165 redovnih i 300 izvanrednih studenata.


I ta ustanova uvodi novosti u studijske programe pa planira 40 upisnih mjesta za smjer studija Menadžment u hotelijerstvu koji bi se od iduće akademske godine osim na hrvatskom jeziku izvodio i na engleskom jeziku. Prijave i upisi na studij bit će omogućeni po završetku postupka odobravanja izvedbe studija na stranom jeziku.


Dio studijskih programa riječkih fakulteta iduću akademsku godine ide »u mirovanje« pa se tako neće provoditi upisi na preddiplomski studij Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti koja planira upisati 67 redovitih studenata na ostale studijske programe.


I preddiplomski studij Dentalna higijena Fakulteta dentalne medicine također će iduću akademsku godinu pauzirati, dok će upisna kvota te ustanove iznositi 42 redovna studenta. U mirovanje ide i preddiplomski dvopredmetni studij Informatika u slobodnoj kombinaciji sa studijima Filozofskog fakulteta te svi preddiplomski stručni studiji Tehničkog fakulteta.


Istovremeno, ovaj će fakultet za 20 mjesta povećati upisnu kvotu studija računalstva, dok će ukupna upisna kvota iznositi 315 mjesta, od čega je 305 mjesta namijenjeno redovnim studentima.


Na fizici 24 mjesta


Novi studij uvodi se i na Medicinski fakultet, a riječ je o preddiplomskoj razini Medicinsko-laboratorijske dijagnostike, za koji se predlaže ukupno 27 upisnih mjesta za redovite studente, dok će ukupna upisna kvota tog fakulteta iznositi 243 mjesta.


Fakultet zdravstvenih studija planira upis 177 studenata, od čega ih je 165 redovnih, dok Filozofski fakultet raspolaže upisnom kvotom od 432 studenta, a 404 mjesta namijenjena su za redovne studente.


Pomorski fakultet očekuje 391 brucoša, 270 redovnih i 105 izvanrednih, a Pravni fakultet njih 330, od čega 270 redovnih. Građevinski fakultet ima pak upisnu kvotu od 160 mjesta, najviše mjesta, 140, namijenjeno je redovnim studentima, a Učiteljski fakultet planira upisati 120 studenata, od čega 90 u redovnom statusu.


Odjel za biotehnologiju planira upis 48 studenata, Odjel za fiziku 24, Odjel za informatiku 82, Odjel za matematiku 45, dok će sveučilišni preddiplomski studiji politehnike i logopedije imati upisne kvote od po 30 mjesta.


Upisi bez položene državne mature


Kandidati koji su srednjoškolsko obrazovanje završili prije uvođenja državne mature, odnosno prije 2010. godine imaju mogućnost prijaviti se za upis na određene studije Ekonomskog, Građevinskog, Pomorskog i Učiteljskog fakulteta bez položene državne mature.


Za te kandidate organiziraju se razredbeni postupci, a prijave za upis i rangiranje provodi se izvan Nacionalnog informacijskog sustava prijava na visoka učilišta. Iznosi troškova razredbenih postupaka ostat će na razini prethodnih godina i iznosit će 250 kuna.


Također, dodatne provjere posebnih znanja, vještina i sposobnosti kao uvjet za upis u prvu godinu preddiplomskih sveučilišnih i integriranih (preddiplomskih i diplomskih) sveučilišnih studija provodit će Akademija primijenjenih umjetnosti, Fakultet dentalne medicine, Odjel za biotehnologiju i Sveučilište u Rijeci za studij Logopedije.


Cijena tih provjera za Akademiju i dentalnu medicinu 300 kuna, za logopediju 250, a za biotehnologiju 150 kuna.