Đir po placi

Povrće je na riječkoj tržnici sve skuplje, staru cijenu zadržao tek mladi luk

Katarina Bošnjak

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



Dan nakon državnog praznika na koji je centralna riječka tržnica radila skraćeno, jučer je opet radila punim pogonom.


U ribarnici odlična ponuda inćuna za 30 kuna, srdela za 20 i čak nešto plavica koje su koštale između 30 i 50 kuna po kilogramu, ovisno o veličini. Poglede je mamila i tuna za 160 kuna, ali i grdobine i škampi, no uglavnom se kupovala plava riba, premda je već prošao koji tjedan od prestanka lovostaja. Kozice u rasponu od 40 do 80 kuna, oslići uglavnom malo skuplji, po 70 kuna, sipice su 30 kuna, a orade i brancini mogli su se naći po cijeni od 60 do 70 kuna, ovisno o veličini.


Povrće je pak svakog dana sve skuplje, osim eventualno mladog luka koji je još uvijek pet kuna za mac. Tikvice su najjeftinije za 12, a uglavnom su oko 16 kuna po kili, negdje čak i 18, domaći pomidor se s 20 penje i do 24 kune za kilogram, a dobrih krastavaca može se naći i za 10 kuna, no opet su uglavnom 12 kuna za kilo.




Paprika roga sad je već 25 kuna, pa i više, paprika babura koju kunu jeftinija, a najpovoljniji je možda mladi kupus koji možete naći za 10 kuna. Stigle su domaće kruške, više sorti, no cijena se kreće u rasponu od 15 do čak 20 kuna po kili, a marelice kojih još nema toliko puno stoje i do vrtoglavih 30 kuna.


S druge strane, trešnje su nešto pojeftinile te se sada kila može kupiti i za 25 kuna, no oprezno ih birajte jer možete naići i na kojeg »stanovnika«. Nekolicina štandova prodaje i breskve po cijeni od 16 do 20 kuna, ali na nekim mjestima su i precijenjene te stoje čak 26 ili 28 kuna. Još uvijek se mogu kupiti i jagode, negdje i po 12 kuna, a polako pristiže sve više dinja i lubenica.