Kulturna revitalizacija

“Povežimo se baštinom”. U grobničkom Kaštelu otvorena obnovljena Galerija suvremene likovne umjetnosti

Filip Brnelić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Obnova galerije uključila je radove na zidovima, podovima i stropovima, kao i sustavu grijanja. U sklopu projekta izrađen je i multimedijalni vodičGRAD GROBNIK – U grobničkom Kaštelu održano je otvorenje Galerije suvremene likovne umjetnosti koja je nakon završene obnove dočekala svoje prve posjetitelje. Kao dio europskog projekta »Povežimo se baštinom« koji je revitalizirao postojeće kulturno-povijesne cjeline te izgradio nove sadržaje na 13 lokacija u 10 gradova i općina Urbane aglomeracije Rijeka, obnova galerije Grobnik koja se nalazi na katu Kaštela uključivala je radove na zidovima, podovima i stropovima, kao i sustavu grijanja, a prostor je adaptiran i opremljen za potrebe izložbenih aktivnosti i rada ureda.


Međunarodne kolonije


U sklopu projekta izrađen je i multimedijalni vodič koji obuhvaća vođenu šetnju kaštelom te prikaz povijesnih zanimljivosti oko kaštela i njegove okolice, zaposlen je voditelj Multimedijalnog centra Grobnik, a financijska vrijednost projekta kojem je posredovala Općina Čavle iznosila je 488 tisuća eura.


– Kaštel je više od 30 godina dom naše Katedre, a nakon tri godine izbivanja iz galerije i naših prostora sretni smo što se konačno možemo ovdje vratiti. Naša likovna skupina i Međunarodna likovna kolonija Grobnik koji su postavili niz izložbi domaćih i međunarodnih umjetnika bili su povod da se u Kaštelu 1999. godine uredi i otvori izložbeni galerijski prostor, a imamo se pravo nadati da će obnovljena galerija pridonijeti našoj daljnjoj likovnoj djelatnosti i povećanju naše likovne zbirke koja trenutno broji gotovo 500-tinjak djela, kazala je na otvorenju predsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine Silvana Demark.
– »Povežimo se baštinom« prvi je naš projekt integriranih teritorijalnih ulaganja koji je okupio deset jedinica lokalne samouprave, što nije nešto što se često događa. Imali smo različite izazove prilikom izrade dokumentacije, ali svi uključeni su mu dali zajedničku crtu i sada imamo prave prostore kakve smo htjeli te ćemo imati što ponuditi i pokazati turistima, kazala je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, dok je koordinatorica projekta Povežimo se baštinom Dunja Zagorac Štimac, uz pregled učinjenog, kazala kako grobnički Kaštel kao središte kulturnog života lokalne zajednice i jedan od ključnih stupova kulturne infrastrukture u županiji zaslužuje ovakva ulaganja.


Prva izložba


Svečanosti otvorenja su uz brojne uzvanike sudjelovale i načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Irena Kregar Šegota te državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić koje su naglasile kako ulaganja u infrastrukturu izravno doprinose kvaliteti života svih građana te čine preduvjet stvaranja nove kulture koja će pričati o baštini i njenoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.


Obnovljeni galerijski prostor otvoren je postavljanjem izložbe fotografa Marka Valjka pod nazivom »Evocirati i provocirati/Evoke and provoke« koja se nalazi na dvadesetak fotografija velikog formata s likom žene prikazane kroz portret i akt.