Položaj kulture u društvu

POSTAVLJENA ZVUČNA INSTALACIJA Kad nas misli umjetnika ‘bombardiraju’ na Korzu

Danijela Bauk

Predstavljanje instalacije izazvalo je zanimanje medija / Snimio Roni BRMALJ

Predstavljanje instalacije izazvalo je zanimanje medija / Snimio Roni BRMALJ

Na ovaj način kultura se miješa sa svakodnevnim životom građana i to nam je bila glavna premisa, a vjerujem da je upravo ta ideja utkana i u cjelokupni projekt Europske prijestolnice kulture, istaknuo je Marin Lukanović, redatelj instalacije »Što vi hoćete, dobit pare ili dat ideje?«RIJEKA  Kako to izgleda, odnosno zvuči, kad nas misli i razmatranja o položaju umjetnika u društvu »bombardiraju« dok hodamo Korzom? Ako želite saznati dovoljno je biti na riječkoj žili kucavici sve do 15. siječnja u periodima od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati i poslušati što nam poručuje dvadesetak kulturnih i kreativnih radnica i radnika iz Rijeke i Primorsko-goranske županije sa zvučnika postavljenih na riječkom Korzu.


Riječ je o zvučnoj instalaciji »Što vi hoćete, dobit pare ili dat ideje?« redatelja Marina Lukanovića, koja je nastala u okviru EU projekta Diversity Mixer koji zajednički provode Rijeka 2020 i Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj.


Zvučnici su postavljeni na nekoliko punktova na Korzu / Snimio Roni BRMALJ


Zvučnici su postavljeni na nekoliko punktova na Korzu / Snimio Roni BRMALJPoložaj u društvu
U instalaciji, nastaloj iz intervjua s dvadesetak kulturnih i kreativnih radnica i radnika iz Rijeke i Primorsko-goranske županije, izdvajaju se najzanimljivije misli i razmatranja o položaju umjetnika u društvu, odnosu prema radu, obrazovnim politikama u kreativnoj domeni, prekarijatu, vrednovanju rada, stavu publike prema kulturi, nalaženju poslova preko veze i srodnim temama.


– Ono što smo iz istraživanja spoznali jest da se kulturni radnici, pogotovo ako govorimo o onima mlađe generacije, susreću s nesigurnim oblicima rada. Nije dovoljno razvijen ni sustav izobrazbe, kao što im nije pruženo dovoljno prostora da se razvijaju. Međutim istraživanje nas je dovelo i do nekih autokritičnih spoznaja kao što su pasivnost i nesamostalnost, kao i nevoljkost upuštanja u rizike, objasnila je voditeljica projekta Diversity mixer, Sanja Bojanić.


Iako se projekt bavio istraživanjem ozbiljnih pitanja u kulturi i kulturnoj industriji, jedan dio dobivenih zaključaka autori su htjeli podijeliti s građanima na pomalo nekonvencionalan način i stoga je zaživjela i na kraju i realizirana ideja o zvučnoj instalaciji na Korzu, svojevrsnom dnevnom boravku građana.


– Jedna od ideja bila je približavanje kulture građanima, da cijelu tu priču spustimo među ljude, umjesto da ih pozivamo u zatvoreni prostor neke galerije i institucije. Na ovaj način kultura se miješa sa svakodnevnim životom građana i to nam je bila glavna premisa, a vjerujem da je upravo ta ideja utkana i u cjelokupni projekt Europske prijestolnice kulture, istaknuo je Marin Lukanović.Suradnja Sveučilišta i Rijeke 2020 na projektu »Diversity mixer – politike i prakse u kulturnim i kreativnim industrijama« započela je 2018. godine kroz programski pravac Kuhinja različitosti, a prema riječima voditeljice ovog programskog pravca, Lele Vujanić, ovo istraživanje je svojevrsni »sken« stanja na terenu.– Glavni nam je cilj poticanje različitosti, odnosno smanjenje nejednakosti u kulturnim i kreativnim industrijama. U planu je i organizacija radionica, kako u raznim organizacijama, tako i u institucijama u kulturi kroz koje ćemo pokušati raditi upravo na poticanju različitosti koja mora biti naše bogatstvo, zaključila je Vujanić.


Nesigurno tržište


Ova instalacija predstavlja autorefleksivni pogled kritičan prema sustavu, ali i prema samim kreativcima i kulturnjacima. Citate iz intervjua anonimiziranih sugovornika i sugovornica za potrebe zvučne instalacije čitaju diplomirani mladi glumci Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci – Sara Blažić, Jurica Marčec, Anja Sabol te Deni Sanković, koji su i sami netom uplovili u nesigurne umjetničke vode, što izjavama daje dodatni sloj autentičnosti.


Sara Blažić i Deni Sanković ističu kako su se prepoznali u tekstovima koje su čitali i složili su se kako se bit problema najbolje može opisati upravo samim nazivom zvučne instalacije »Što vi hoćete, dobiti pare ili dat ideje?«.


Promišljanje o kulturi u samom centru grada / Snimio Roni BRMALJ


Promišljanje o kulturi u samom centru grada / Snimio Roni BRMALJ– Budući da smo oboje završili Akademiju tek prije godinu dana, susreli smo se s brojnim poteškoćama s kojima se susreću radnici u kulturi na tržištu rada. Imali smo osjećaj kao da su to sve tekstovi koje smo pisali mi i naši kolege. Važno je da se o tom problemu progovara, a postavljanje zvučne instalacije u samom centru grada pozitivan je korak naprijed kako bi se pokazalo da kultura nije i ne bi trebala biti negdje na margini društva, već da je treba staviti u centar, kako fizički tako i promišljanjem, složni su Blažić i Sanković, koji ističu kako su unatoč svemu – optimistični.


Samo istraživanje projekta, što će biti prezentirano u publikaciji »Vrijeme i rizik proizvode kvalitetu«, tijekom prošle godine su realizirali Sanja Bojanić, Marin Lukanović, Kristina Stojanović Čehajić, Kristina Smoljanović i Marko Luka Zubčić.


Publikacija »Vrijeme i rizik proizvode kvalitetu« bit će predstavljena na konferenciji, koja će se u organizaciji Sveučilišta u Rijeci održati u Opatiji od 10. do 13. ožujka ove godine.