17. izdanje

Postani speleolog: Estavela otvorila prijave za kastavsku speleološku školu

Portal Novilist.hr

Na speleološku školu se mogu prijaviti svi stariji od 15 godina, nije potrebno nikakvo predznanje

Na speleološku školu se mogu prijaviti svi stariji od 15 godina, nije potrebno nikakvo predznanje

U speleološkoj školi polaznici prolaze teoretski i praktični dio, gdje stječu znanja i vještine potrebne za sigurno istraživanje špilja i jamaKASTAV Speleološka škola je tečaj speleologije kojeg već tradicionalno početkom proljeća, sedamnaesti put od osnutka Udruge 1997. godine, organizira Speleološka udruga „Estavela“ iz Kastva.


Cilj speleološke škole jest educiranje zainteresiranih, prvenstveno mladih, o speleologiji te njihovo osposobljavanje za uspješno i sigurno bavljenje njome. U speleološkoj školi polaznici prolaze teoretski i praktični dio, gdje stječu znanja i vještine potrebne za sigurno istraživanje špilja i jama.


Teoretski dio se održava u prostorijama Udruge u Kastvu, dok se praktični dio provodi na terenu u poznatim špiljama i jamama na području Kastavštine, Klane i Ćićarije.
Speleološka škola se sastoji od 15 sati teorije i pet jednodnevnih te dvije dvodnevne terenske vježbe (6 tjedana) s obveznim bivakiranjem (spavanjem u prirodi).


Škola je organizirana tako da se petkom navečer održavaju predavanja, a vikendom se odlazi na teren. Program škole je usklađen sa programom Hrvatskog speleološkog saveza. Nakon završene speleološke škole polaznici koji su ispunili uvjete, pristupaju ispitu i stječu titulu speleološkog pripravnika.


Na speleološku školu se mogu prijaviti svi stariji od 15 godina, nije potrebno nikakvo predznanje. Svu speleološku opremu i literaturu osigurava Udruga, potrebno je imati samo želju i volju za upoznavanje sa speleologijom te gumene čizme ili gojzerice, rukavice i radnički kombinezon.


Škola počinje u petak 15. ožujka, a zainteresirani se trebaju prijaviti do ovog roka jer je broj polaznika ograničen. Škola traje okvirno do 21. travnja. Cijena škole je 700 kuna, a za studente i maloljetne 500 kuna.


Prijave se vrše putem ONLINE OBRASCA.