Profesor Predrag Stanković

Pomorski fakultet osnovao zakladu koja će novčano pomagati i poticati izvrsne studente

Ingrid Šestan Kučić

Novčane potpore služit će za plaćanje školarine, a onima u studijskoj izobrazbi pomoći će u radu na istraživačkim projektima. Studentima koji dio svoga studija žele provesti u inozemstvu sa svrhom mobilnosti Zaklada će pomoći u pokrivanju troškovaRIJEKA – Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci osnovao je Zakladu »Profesor Predrag Stanković« koja će svojim imenom odati priznanje bivšem dekanu Pomorskog fakulteta, ali i rektoru Sveučilišta u Rijeci te će ujedno poticati izvrsnost i omogućiti pomoć studentima osjetljivih socijalnih skupina na Sveučilištu i Pomorskom fakultetu.


Suradnja s gospodarstvom


Navodeći kako Pomorski fakultet na razne načine želi iskazati poštovanje umirovljenoj generaciji zaslužnih profesora koji su zadužili fakultet svojim radom, kako sa studentima, tako i znanstvenim doprinosom i razvojem ustanove te ostavili trag svojeg djelovanja daleko izvan institucije, dekan prof. dr. Alen Jugović najavljuje da će novčane potpore studentima služiti za plaćanje školarine, a onima u studijskoj izobrazbi pomoći će u radu na istraživačkim projektima.


– Onima koji dio svoga studija žele provesti u inozemstvu sa svrhom mobilnosti, Zaklada će također pomoći u pokrivanju troškova. Novčana će se potpora dodjeljivati nadarenim studentima i studentima Pomorskog fakulteta iznimnih rezultata studiranja. Time se, između ostaloga, potvrđuje ispunjavanje dijela Strategije Sveučilišta u Rijeci koji se odnosi na sustavno poticanje izvrsnosti preko stipendiranja najuspješnijih studenata, a koji se u ovom slučaju sami ne bi mogli financirati.
Fakultet kroz rad Zaklade potvrđuje i svoju dobru suradnju s gospodarstvom. Naime, Zakladi su kao podupiratelji pristupile brojne pravne i fizičke osobe koje je prihvatio njezin Upravni odbor, dok su uz Pomorski fakultet već u prvim danima osnivanja zaklade obitelj Stanković i Pomorska agencija Liburnia odlučili konkretnim donacijama i potpomognuti stipendiranje naših studenata. Fakultet ujedno zahvaljuje obitelji Stanković koja je poduprla ideju, kao i riječkim gospodarstvenicima koji su ili koji će u ovoj akciji prepoznati kvalitetu i humanost, koju Fakultet izrazito njeguje posljednjih godina, kaže dekan.


Radom Zaklade, na Fakultetu će biti stalno prisutno sjećanje na profesora Predraga Stankovića (1934. – 2000.), doktora znanosti iz polja prava, koji je na Fakultet došao još 1960. kao asistent, da bi na kraju svoga radnog vijeka radio u zvanju redovitog profesora. Osim na Višoj pomorskoj školi i Fakultetu, povremeno je predavao i u Kotoru te Piranu. Bio je gostujući profesor na Svjetskom pomorskom učilištu u Malmöu (Švedska), a čak je u sedam navrata biran i u Upravni odbor tog uglednog pomorskog učilišta koji djeluje pod pokroviteljstvom Međunarodne pomorske organizacije.


Havarijski savjetnik


Osim što se bavio znanošću, profesor Stanković radio je kao povremeni havarijski savjetnik za Luku Rijeka i nekoliko brodarskih kuća u slučajevima sudara, spašavanja na moru i zajedničke havarije. Bio je u registru arbitara međunarodnih pomorskih i vanjskotrgovinskih arbitraža u Kairu, Kuala Lumpuru i Zagrebu. Dekan Više pomorske škole bio je od 1974. do 1976. godine, a dekan Fakulteta za pomorstvo i saobraćaj od 1980. do 1982. godine, dok je u periodu od 1984. do 1987. obnašao dužnost rektora Sveučilišta u Rijeci. Dobitnik je Nagrade Grada Rijeke 1976. godine, a osim što se iskazao radom u području prava, svojim predavanjima je osvojio i studente triju odjela Pomorskog fakulteta, koji su ga akademske godine 1992./93. proglasili najboljim nastavnikom.