Vila Velebita II

Pomorska škola postavila izložbu posvećenu podmorju Bakarskog zaljeva

Ingrid Šestan KučićBAKAR – U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša Pomorska škola Bakar na školskom brodu »Vila Velebita II« upriličila je izložbu »U podmorju Bakarskog zaljeva«.


Već dugi niz godina Pomorska škola provodi akcije zaštite okoliša i edukativna predavanja s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite Jadranskog mora i njegovih ekosustava, a izložba postavljena na školskom brodu nastala je u sklopu projekta Istraživanje podmorja i utjecaj klimatskih promjena u Kvarnerskom zaljevu, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.


Pojašnjavajući kako projekt ima cilj učenike i javnost osvijestiti o promjenama u okolišu, posebno o promjenama u moru koje utječu na način života ljudi diljem svijeta, ravnatelj Igor Kegalj kaže da je u tu svrhu škola opremljena podvodnim robotom s mogućnošću zarona do 100 metara kojim smo pratili floru i faunu u Kvarnerskom zaljevu, kao i posebnom manta mrežom kojom se istražuje prisustvo mikroplastike u morskom okolišu.
– Također, u sklopu projekta uz praćenje karakterističnih značajki mora kao što su temperatura, slanost, prozirnost, na različitim dubinama mora, učenici prate i pojave novih alohtonih vrsta u moru, čime osnažuju ekološku svijest o potrebi zaštite morskog okoliša. Tako su učenici naše škole u Bakarskom zaljevu pronašli zelene, smeđe i crvene alge koje prekrivaju kamenito morsko dno te vrste faune kao što su spužve, zvjezdače, školjkaši, bodljikaši, plaštenjaci i ribe.


Život je siromašniji nego u ostalim dijelovima Kvarnera, a na morskome dnu uočen je i otpad od plastike, metala, gume i drugog materijala, što se sve može vidjeti na našoj izložbi na školskome brodu »Vila Velebita II« u idućem tjednu. Učenici i nastavnici Pomorske škole Bakar redovito sudjeluju u ekološkim akcijama te će i 7. lipnja sudjelovati u akciji čišćenja plaža ispod Krčkog mosta u organizaciji ŽOC-a, najavljuje ravnatelj.