Opremanje Edukativno-istraživačkog centra

Pomorska policija darovala studentima brodski motor

Ingrid Šestan Kučić

Motor će biti smješten u izdvojenom objektu Pomorskog fakulteta u Torpedu gdje je jučer upriličena primopredaja / Foto S. DRECHSLER

Motor će biti smješten u izdvojenom objektu Pomorskog fakulteta u Torpedu gdje je jučer upriličena primopredaja / Foto S. DRECHSLER

Riječ je o motoru Wizeman Marine - WM 424 turbo, proizvedenom 1987. godine u Njemačkoj, koji je bio ugrađen kao jedan od dva porivna stroja u službenom ophodnom patrolnom plovilu »P-13« 


RIJEKA – Edukacijsko-istraživački centar Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci jučer je postao vlasnik brodskog pogonskog motora Wizeman Marine – WM 424 turbo kojeg je riječkom fakultetu darovala Policijska uprava primorsko-goranska. Riječ je o motoru proizvedenom 1987. godine u Njemačkoj koji je bio ugrađen kao jedan od dva porivna stroja u službenom ophodnom patrolnom plovilu »P-13«. To je plovilo, pojasnio je načelnik PU Primorsko-goranske županije Tomislav Dizdar, obavljalo službene zadaće na području otoka Lošinja i Cresa.– To je bilo plovilo koje je koristila pomorska policija, veličine gotovo 13 metara duljine i izgrađen od drva, kazao je Dizdar.
Motor je u studenom 2007. godine, pri 10.600 sati rada, servisiran, repariran i konzerviran te je stavljen u pričuvu, a u plovilo je ugrađen drugi motor istih tehničkih karakteristika. Nakon što je je Ministarstvo unutarnjih poslova rashodovalo sva ostala službena plovila iste serije gradnje, kao i službeno plovilo »P-13«, prestala je daljnja potreba za jučer darovanim brodskim pogonskim motorom te je rashodovan, a na zamolbu Pomorskog fakulteta MUP je odlučio prepustiti motor bez naknade.
Motor će biti smješten u novouređenom izdvojenom objektu Pomorskog fakulteta u Rijeci, u prostoru bivše tvornice Torpedo, a kako je pojasnio dekan prof.dr. Alen Jugović. radionicom će upravljati novoosnovani Centar za morske tehnologije, kao ustrojbena jedinica fakulteta. Prostor je u završnoj fazi uređenja, pa će i donirani motor postati dio njegove opreme, a služit će za izvođenje praktične nastave i vježbi iz stručnih kolegija za studente na studijima Brodostrojarstva.


– Donirani motor bit će dodatno pomagalo za naše studente. Motor je dio dodatne opreme koja će se nalaziti u budućoj radionici Edukacijsko-istraživačkog centra. Radi se o prostoru površine 800 četvornih metara s dvije učionice, kabinetima, svlačionicama i svom opremom koja je potrebna za studente nautike, brodostrojarstva i elektronike kako bi mogli obavljati svu praktičnu nastavu na kopnu bez odlaska na more. Naravno, to ne može zamijeniti pravu plovidbu te ćemo stoga nastaviti koristiti »Kraljicu mora«, kazao je prof. dr. Jugović.


Namjera fakulteta je i da svoj plovni park, koji se trenutno nalazi u luci Porto Baroš, u koju dolazi marina, prebaci na obalu ispred radionice. Time bi se dobila dodana vrijednost same radionice jer bi studenti mogli kombinirati učioničku, praktičnu nastavu u radionici te praktičnu nastavu na moru u plovilima.