Viškovo

Čuvari tradicije: Položen temeljni kamen za izgradnju Kuće halubajskega zvončara

Marko Dobrecović

Ilustracija: Marko Gracin

Ilustracija: Marko Gracin

Kuća će biti mjesto gdje ćemo s ponosom predstavljati običaje naših zvončara. Bit će to sjedište zvončara odakle ćemo motivirati nove generacije da naprave svoje prve zvončarske korake. Hvala svim zvončarima i njihovim obiteljima koje su stoljećima održale ove običaje živima, poručio je predsjednik Udruge Halubajski zvončari Damir HostVIŠKOVO – Kuća halubajskega zvončara budući je dom ovih poznatih čuvara tradicije i mesopusnih običaja. Velika investicija koja će napokon pod jedan krov staviti sve priče, zgode i uspomene koje Halubajski zvončari baštine toliko dugo vremena.

Foto galerija: Svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju Kuće halubajskega zvončara Foto: Mateo Levak
Danas je nadomak gradilišta, na adresi Brnasi 1, nedaleko nogometnog igrališta od Halubjana, na kojem će niknuti Kuća Halubajskega zvončara održana svečanost u sklopu koje je upriličen prigodni program. Kratkim filmom, recitacijama i pjesmama još je jednom dan veliki značaj očuvanju tradicije. Kulminacija događaja je bilo polaganje temeljnog kamena, ali i opremanje vremenske kapsule u kojoj će neke buduće generacije moći pronaći zvončarsku bačuku i facol, USB memorijski štapić, ali i jedno vrlo emotivno pismo.O značaju i važnosti početka gradnje objekta govorili su načelnica Općine Viškovo Sanja Udović, predsjednik Udruge Halubajski zvončari Damir Host, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut i ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Davor Trupković.


Mjesto susreta
Najveću pozornost izazvali su sami Halubajski zvončari, a kako i ne bi, ipak je to bio njihov dan. Izveli su svoju čaroliju zvonjenja, dali dašak mesopusnih događaja i u zabavljačkom duhu, kako to samo oni znaju, iznenadili okupljene.– Kuća će biti mjesto gdje ćemo s ponosom predstavljati običaje naših zvončara. Bit će to sjedište zvončara odakle ćemo motivirati nove generacije da naprave svoje prve zvončarske korake. Hvala svim zvončarima i njihovim obiteljima koje su stoljećima održale ove običaje živima, poručio je predsjednik Udruge Halubajski zvončari Damir Host.


– Značaj koji halubajski zvončari imaju u tradiciji našeg kraja teško je riječima opisati, oni su identitet našega kraja. Kuća halubajskega zvončara bit će mjesto gdje ćemo čuvati višestoljetnu bogatu tradiciju naših zvončara, ali i održati je živom tijekom cijele godine. Osim stalnog muzejskog postava koji će prezentirati povijest, običaje i tradiciju zvončara i ovoga kraja, u sklopu Kuće planirani su prostori u kojima će se moći održavati galerijske, kulturne, edukativne, zabavne, gastronomske i ugostiteljske priredbe, ali i stručni i znanstveni skupovi. Time će Kuća postati neizostavna točka na mapi događanja ovog kraja i mjesto razmjena ideja te jedinstveno mjesto susreta, poručila je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.


Načelnica je dodala i to da važnost halubajskih zvončara nisu samo mjesec ili dva pusnih događanja po zimi, već da moraju imati i svoj zasluženi kutak, a da bi Kuća halubajskega zvončara trebala početi s radom u 2023. godini.


Jedinstven kutak


Taj će zasluženi kutak, Kuća halubajskega zvočara, biti jedinstven. U njoj će se na jednom mjestu prikazati ne samo tradicija zvončara nego čak četiri nematerijalne kulturne baštine prepoznate na svjetskom nivou. Naime, Općina Viškovo je mjesto na kojem se na poseban način sljubljuju četiri dobra upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva: godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, umijeće suhozidne gradnje i Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa.– Želim naglasiti da je naša prošlost bogata, a zvončari su dokazali da se njihov buk čuje u cijeloj Europi – upravo je to pravi dokaz da možemo i trebamo biti ponosni na baštinu i činjenicu da nas oni predstavljaju u svijetu. Halubajski zvončari nezaobilazni su dio Riječkoga karnevala, svake godine ih iščekujemo s nestrpljenjem. Želim da ovaj projekt što prije zaživi kako bi nove generacije imale priliku upoznati ovu tradiciju i uživati u njoj, izjavio je gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.


Izgradnja Kuće halubajskega zvončara dio je integriranog projekta »Povežimo se baštinom« u kojem se gradovima i općinama, koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka, putem ITU mehanizma (Integrirana teritorijalna ulaganja) dodjeljuje 36,3 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Jedini novi objekt koji će se graditi je Kuća halubajskega zvončara za koju je iz Urbane aglomeracije Rijeka Viškovu dodijeljeno nešto manje od 8 milijuna kuna.