Dan policije

Policija u Šapjanama predstavila najnoviju opremu

Vladimir Mrvoš

Foto Vlarimir Mrvoš

Foto Vlarimir Mrvoš

Posebnu pažnju privukli su puška za »skidanje« bespilotnih letjelica koje mogu ugroziti sigurnost te presretač opremljen optičkim uređajem koji skenira tablice i odmah daje sve podatke o voziluU povodu Dana policije i njenog zaštitnika svetog Mihovila Arkanđela, u Vatrogasnom trening centru u Šapjanama održana je prezentacija najnovije policijske opreme i uređaja.


Ove godine Dan policije obilježava se u izmijenjenim okolnostima uvjetovanim pandemijom COVID-19, stoga je i dio događanja održan zajedno s predstavnicima službi s kojima policija surađuje u borbi protiv pandemije.


U Vatrogasnom trening centru prezentirana je oprema i tehnika svih rodova policije, Ravnateljstva Civilne zaštite, kao i Hrvatski ceh zaštitara – tehničke zaštite. Ovaj centar osnovan je u nekadašnjoj vojarni »Boršt« u Šapjanama 2010. godine s ciljem osiguravanja uvjeta za obučavanje vatrogasaca i drugih sudionika u procesu zaštite i spašavanja ljudi.
Svi poligoni – vježbališta prvenstveno su namijenjeni za obuku vatrogasaca, ali u cijelosti zadovoljavaju potrebe i za provođenje obuke operativnih snaga Civilne zaštite kao dijela MUP-a.U centru je izgrađeno vježbovno polje za vrući trening, ukupne površine 900 m2, demonstracijski vježbovni kontejner za vrući trening, tzv. otvoreni kontejner, kao i nadogradnja na tim kontejnerima za vruće treninge gašenja požara podrumskih prostorija i simulacije brodskih požara.


Sagrađen je i montažni vježbovni toranj, vježbovno polje za urbana spašavanja, s posebnim naglaskom na spašavanje s visina i iz dubina te iz ruševina. Uređeno je vježbovno polje i štenara za potražne pse, a obnovljena su i stavljena u funkciju dva bungalova, kao i bočna zgrada uz onu glavnu.


Policija je predstavila novo naoružanje interventne policije, ali i pušku za »skidanje drona«, odnosno bespilotnih letjelica koje mogu nenajavljene ugroziti sigurnost građana. U Šapjanama je bila i ekipa prometne policije s presretačem opremljenim optičkim uređajem koji skenira tablice i odmah se mogu dobiti svi podaci o vozilu i njegovom vlasniku.Hrvatski ceh zaštitara – tehničke zaštite prikazao je, u skladu s vremenom uvjetovanim pandemijom COVID-19, termalne kamere koje na daljinu mogu očitati tjelesnu temperaturu, pri ulasku osoba u zatvoreni prostor, odnosno mjeriti temperaturu u svim situacijama gdje se za to ukaže potreba.


U okviru obilježavanja Dana policije u utorak će se odati počast i služiti sveta misa za sve poginule i preminule branitelje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci. U srijedu će se u Policijskom domu u Rijeci održati akcija prikupljanja krvi koju organizira Aktiv darivatelja krvi PU primorsko-goranske u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka.