Predavanja

Policija djeci po školama u PGŽ predaje protiv ovisnosti: “Kazneno ste odgovorni već od 14. godine”

Vladimir Mrvoš

Foto PU PG

Foto PU PG

Policijski službenici tijekom edukacije naglašavaju važnost preuzimanja vlastite odgovornostiMjesec borbe protiv ovisnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca s ciljem podizanja svijesti o posljedicama uporabe različitih sredstava ovisnosti i ovisničkih ponašanja.


Ove godine na području Policijske uprave primorsko-goranske obilježavanje je započelo u Osnovnoj školi “Nikola Tesla” u Rijeci, u Osnovnoj školi “Viktora Cara Emina” u Lovranu i Osnovnoj školi “Juraj Klović” u Triblju te u Osnovnoj školi “Mario Martinolić” u Malom Lošinju gdje su policijski službenici educirali sveukupno 121 učenika osmih razreda o problemima ovisnosti i posljedicama konzumiranja alkohola.


Tijekom čitave školske godine policijski službenici održavaju edukativna predavanja učenicima osmih razreda osnovnih škola i učenicima prvih razreda srednjih škola prema projektu “Zdrav za 5”, a tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti nastavlja se s educiranjem na način da se učenike upoznaje sa zakonskim odredbama te se dodatno radi na razvoju i usvajanju socijalnih vještina odupiranja pritisku vršnjaka i vještinama samokontrole.
Ponašanje mladih pod utjecajem alkohola ili droga često je neprimjereno, a može se manifestirati na javnom mjestu, kao i u školi, kada mogu biti opasni i za sebe i za svoju okolinu.


Radi toga se učenike upoznaje s činjenicom da su prekršajno i kazneno odgovorni već od četrnaeste godine, kao i s mnogim prekršajima i kaznenim djelima koja nastaju pod utjecajem alkohola i droge.


Učenike se nastoji osvijestiti da konzumacija alkohola i zlouporaba droga nije samo štetna za njihovo zdravlje, već uzrokuje i mnoge neprimjerene oblike ponašanja koji dovode do kazneno-pravnih sankcija.


Stoga policijski službenici tijekom edukacije naglašavaju važnost preuzimanja vlastite odgovornosti i savjetuju učenike da se u svoje slobodno vrijeme uključe u izvannastavne aktivnosti kao jedan od načina prevencije od sredstava ovisnosti i drugih oblika rizičnih ponašanja.


Policija do 15. prosinca nastavlja provođenje preventivnih aktivnosti u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti i u drugim mjestima i gradovima na području ove Policijske uprave.