19. izdanje

Pogledajte kako je bilo na riječkom IFESTU, Festivalu stvaralaštva i postinuća

Karmen Bosnić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U Rijeci je održan19. festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetomU vedrom raspoloženju, uz dirljiv nastup zbora Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka u pratnji Valtera i Nataše Veljak ispred adventske kućice na Korzu otvoren je 19. festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom – IFEST, što se tradicionalno održava povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.


Njihov dan sudionicima su čestitali Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika, Jadran Mandekić, voditelj projekta “Rijeka – zdravi grad”, te pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.

– Želim se zahvaliti svima na angažmanu da nam pokažete sve ono što možete, a možete jako puno. Mi smo ovdje da vam pomognemo u pripremama, da vam omogućimo da budemo svi jednaki, istaknula je Mušković.


Kreativne uratke građani su imali priliku pogledati i kupiti u adventskoj kućici na Korzu te na štandu na Jadranskom trgu, a izložba radova u izlogu zgrade Grada Rijeke, Korzo 16, bit će postavljena do 8. prosinca.


IFEST organizira Grad Rijeka u sklopu projekta “Rijeka – Zdravi grad”, a u njemu ove godine sudjeluju Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, Županijska udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, Društvo multiple skleroze PGŽ, Centar za autizam Rijeka, Udruga za sindrom Down – Rijeka 21, Dnevni centar za rehabilitaciju “Slava Raškaj” Rijeka, Centar za rehabilitaciju Rijeka, Centar za rehabilitaciju Fortica, Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka, Dječji vrtić Sušak, Dječji vrtić Rijeka, Dječji vrtić More, Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka, OŠ Gornja Vežica, OŠ Fran Franković, Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Udruga “I djeci s ljubavlju” te Kreativne radionice 50+.IFEST je tradicionalna manifestacija koja se od 2003. održava u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, gdje svake godine oko četiri stotine sudionika iz brojnih udruga i ustanova koje okupljaju djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom imaju priliku prezentirati svoja glazbena, plesna, dramska, likovna i druga znanja i umijeća.


Nažalost, zbog epidemiološke situacije ovogodišnje izdanje Festivala nije bilo moguće upriličiti u HKD-u, no u suradnji s uključenim udrugama i ustanovama ipak je pronađen način da se i u 2021. održi ova važna manifestacija.


Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1992. proglasila je 3. prosinca Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, nakon čega je UN-ova Komisija za ljudska prava pozvala zemlje članice na obilježavanje tog dana s ciljem da se osobama s invaliditetom omogući ravnopravno sudjelovanje u svim područjima društvenog života.


Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kontinuirano provodi i planira niz mjera, a u fazi donošenja je i Nacionalni plan izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje 2021. do 2027. godine.