Kortil uživo

Pogledajte dobre riječke priče putem QR kodova na klupama na Šetalištu Andrije Kačića Miošića

Biljana Savić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Virtualne šetnje: Priča o dva grada, Prva riječka luka, Tradicijska maritimna baština, Do Hartere uzvodno, Uz Rječinu Ružićevom i Uz Rječinu VodovodnomKlupe na Šetalištu Andrije Kačića Miošića imaju novo ruho koje je nastalo u sklopu projekta »Kortil uživo«, a provodi se u kvartu koji obuhvaća zonu oko Rječine te dio Sušaka u okruženju Hrvatskog kulturnog doma, kao dio programa Slatko i slano, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.


Na ovim je klupama postavljeno šest priča i virtualnih šetnji: Priča o dva grada, Prva riječka luka, Tradicijska maritimna baština, Do Hartere uzvodno, Uz Rječinu Ružićevom i Uz Rječinu Vodovodnom.


Priče je moguće poslušati i pogledati putem QR kodova koji su aplicirani na naslone klupa i koji vode na sadržaj koji će od petka, 26. veljače u 11 sati, kad će projekt na licu mjesta biti detaljnije predstavljen javnosti, biti moguće pronaći i na web stranici HKD-a Kortil uživo.
U sklopu projekta izdan je i povijesni vodič, odnosno mapa »Kako čitati kvart?« s opisima najzanimljivijih točaka ove urbane zone.


Zamisao je projekta stvaranje osviještenog odnosa prema javnom prostoru preko kreativnih intervencija te doprinos harmonizaciji i razvijanju suradničkih odnosa u zajednici. S tim je ciljem u razdoblju od svibnja do listopada 2020. godine održano osam susreta u kojima je sudjelovalo 120 polaznika, građana i učenika škola uključenih u projekt.


U razdoblju u kojemu Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture projekt se bavio Rječinom, vrijednostima i ulogama koje je ova, svega 17 kilometara dugačka rijeka, imala u prošlosti grada.


U aktivnostima su sudjelovali Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke, Građevinska i tehnička škola, Prva hrvatska riječka gimnazija, učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Muzej grada Rijeke, Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, volonteri EPK, Klub Sušačana i TryTheatre Rijeka.


Autorski tim čine Marko Smoljan, Ivan Vranjić, Ivana Golob-Mihić, Luciano Keber, Vesna Rožman i Jolanda Todorović.


Program su podržali Grad Rijeka – Odjel gradske uprave za kulturu, Riječki program lokalnog partnerstva i RIJEKA 2020.