Ukupno 2.699 mjesta

Počeo proces upisa u srednje škole u PGŽ-u. Ministarstvo ipak odobrilo upis nove generacije stolara

Ingrid Šestan Kučić

Brojni komentari pristigli na e-savjetovanje o odluci za upis učenika u prvi razred, ne samo škole, već i Obrtničke komore Rijeka te samih obrtnika, natjerali su Ministarstvo da promijeni mišljenjeRIJEKA – Drvodjeljska i strojarska škola ove će godine ipak upisivati učenike u zanimanje stolar, iako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja prvotno htjelo ukinuti taj program.


Međutim, mnogobrojni komentari pristigli na e-savjetovanje o odluci za upis učenika u prvi razred, ne samo škole, već i Obrtničke komore Rijeka te samih obrtnika, natjerali su Ministarstvo da promijeni mišljenje, te je školi odobren upis 10 budućih stolara. Međutim, do samog zaključenja javnog savjetovanja o upisima nije sve išlo glatko jer, kako priča ravnateljica Evica Kozera, Ministarstvo je nauštrb odobrenja upisa zanimanja stolar pokušalo ukinuti zanimanje vodoinstalater.


Deficitarna zanimanja


– Dan prije zatvaranja e-savjetovanja traženo je da ukinemo vodoinstalatere, no odmah sam sazvala Nastavničko vijeće. Jednoglasno je zaključeno da za školu nije opcija da se »dira« u bilo koje zanimanje, informirala sam i Obrtničku komoru te sam dobila njihovu podršku za oba zanimanja, a podršku je pružila i Primorsko-goranska županija kao osnivač škole. Sva naša zanimanja su deficitarna, zajedno s Obrtničkom komorom licencirali smo radionice baš za vodoinstalatere, među kojima su i Vodovod i kanalizacija d.o.o., Liburnijske vode, Vrelo s Raba te niz manjih obrta kako bi učenici imali mentore i kako bi zajedno radili na razvoju našeg obrtništva. Pored toga riječ je o programima koji se ne podudaraju s ostalim školama, jer program vodoinstalater JMO nije isti kao industrijski vodoinstalater koji imaju srednje škole na Krku i u Crikvenici. Osim toga, za sektor drvo imamo Centar novih tehnologija gdje razvijamo drvnu struku, a imamo i Energetski kutak gdje učenike i vodoinstalatere i instalatere grijanja i klimatizacije te brodske mehaničare učimo novim zelenim tehnologijama u vidu dizalica topline i pretvorbe sunčeve energije u druge vrste energije, objašnjava Kozera.


Jučer počeli
Proces upisa u srednje škole počeo je jučer početkom prijava u elektronički sustav upisa u srednje škole (NISpuSŠ), a prema odluci Ministarstva primorsko-goranske srednje škole osmašima nude 2.699 upisnih mjesta u 133 razredna odjela. U ponudi je gotovo 80 različitih srednjoškolskih programa, a mjesta u srednjim školama bit će za sve osmaše, kojih ove godine u Primorsko-goranskoj županiji ima 2.374. Na razini Hrvatske ima 39.448 osmaša, a planirani broj upisnih mjesta je 46.377 učenika u 2.113 razrednih odjela. Kao i prethodnih godina, učenici se u srednje škole prijavljuju elektroničkim putem preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole, a 25. lipnja kreće prijava obrazovnih programa. Na ljetnom roku moći će prijaviti njih najviše šest. Prilikom sastavljanja liste učenici moraju imati na umu da na vrh liste postave program obrazovanja koji najviše žele upisati, a zatim i ostale željenim redoslijedom, jer će se tim slijedom raspoređivati na prijavljene programe.


Jesenski rok


Osmaši koji žele upisati srednje škole koje provode prijemne ispite, morat će te obrazovne programe u sustavu prijaviti najkasnije do 28. lipnja, a sami će se prijemni ispiti, odnosno dodatne provjere provoditi od 29. lipnja do 4. srpnja. U tom periodu provest će se provjere, ulagati žalbe te unijeti konačni rezultati učenika.


Redoviti učenici koji ostvaruju dodatna prava za upis dokumentaciju koja uključuje stručno mišljenje HZZ-a i ostale dokumente kojima se ostvaruju ta prava moraju dostaviti do 1. srpnja. Kandidati koji nisu zadovoljili preduvjete brišu se s rang lista 6. srpnja, a dan nakon, 7. srpnja, završavaju prijave obrazovnih programa. Konačne ljestvice poretka za upis u srednje škole bit će objavljene 9. srpnja, a od 11. do 13. srpnja rok je za dostavu potpisanog obrasca o upisu u prvi razred srednje škole, odnosno upisnice za srednju školu u koju se učenik upisao. Škole same određuju datume za zaprimanje upisnica te ostale dokumentacije unutar predviđenog razdoblja, a te rokove objavljuju u natječaju na mrežnim stranicama i oglasnoj ploči škole, dok će Ministarstvo 10. kolovoza službeno objaviti koliko je slobodnih mjesta za upise ostalo za jesenski rok.


Maturantima sutra posljednji dan nastave


Za učenike završnih razreda srednjih škola sutra, 25. svibnja posljednji je dan nastave, a ove godine srednjoškolsko obrazovanje u Primorsko-goranskoj županiji završava nešto manje od 2.500 srednjoškolaca. Učenici svih ostalih uzrasta školske će klupe dijeliti sve do 21. lipnja, kada će završiti nastava u ovoj školskoj godini, a iako za maturante sutra završava nastava, ne završavaju i školske obveze, jer već idući tjedan počinju ispiti državne mature koji će trajati pet tjedana. Prvi su na redu ispiti iz stranih jezika nacionalnih manjina koji su na rasporedu već 31. svibnja, a prvi masovniji izlazak maturanata na državnu maturu bit će 2. lipnja kada će biti održani ispiti iz engleskog jezika. Posljednji ispit državne mature bit će 27. lipnja, a riječ je o ispitu iz matematike. Ispite državne mature ove će godine polagati više od 30 tisuća učenika, a među njima je više od 2.250 primorsko-goranskih maturanata.