Ispiti

Počeo jesenski rok državne mature, u primorsko-goranskim školama na ispitima 324 maturanta

Ingrid Šestan Kučić

Foto Željko Lukunić/PIXSELL

Foto Željko Lukunić/PIXSELL

Najveći broj kandidata pristupit će ispitima osnovne razine Matematike, a najpopularnija među izbornim predmetima jest FizikaIspitima materinskih jezika nacionalnih manjina danas je započeo jesenski rok državne mature, a prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanje ispite je prijavilo 4.835 maturanata, među kojima je njih 324 iz Primorsko-goranske županije.


Najveći broj kandidata pristupit će ispitima osnovne razine Matematike, a obvezni su najčešće prijavljivani ispiti, dok je najpopularnija među izbornim predmetima, kao i na ljetnom roku, Fizika.


Tri tjedna ispita


Jesenski rok državne mature realizirat će se kroz tri tjedna, a od većih obveznih ispita prvi je na rasporedu Engleski koji se piše 22. kolovoza, dok će Matematiku na jesenskom roku učenici polagati 24. kolovoza.
Prvi dio ispita iz Hrvatskog piše se 29. kolovoza, dok je esej na rasporedu 30. kolovoza. Oni koji su prijavili Biologiju na jesenskom roku, taj će ispit polagati 25. kolovoza, Fizika je 26. kolovoza, a Politika i gospodarstvo 1. rujna.


Prijevremeni rezultati jesenskog roka izlaze 12. rujna, a konačni će biti objavljeni 19. rujna, dok će podjela svjedodžbi biti 20. rujna.


Kada su u pitanju obvezni predmeti najveći broj maturanata prijavio je nižu razinu Matematike. B raznu će pisati 2.739 učenika, među njima i 225 primorsko-goranskih maturanata.


Po zastupljenosti slijedi Hrvatskog jezika, također niža razina. Tako će B razinu pisati 1.285 maturanata, među kojima je 116 primorsko-goranskih kandidata.


I kod ispita iz Engleskog jezika zastupljenija je niža razina koju piše 1.007 kandidata, među kojima je 63 iz Primorsko-goranske županije.


Zadnja po ovim pravilima


Ovogodišnja je matura ujedno zadnja državna matura koja se polaže po važećim pravilima. Dogodine će se, naime, esej iz hrvatskog jezika računati kao uvjet prolaznosti na ispitu, što znači da će za prolaz morati zadovoljiti minimalni prag, a hrvatski jezik više neće imati A i B razinu, već će svi maturanti polagati istu razinu.


U Primorsko-goranskoj županiji ispite državne mature ovog ljeta je polagalo 1.898 pristupnika, od toga 667 učenika gimnazija, 1.040 učenika strukovnih škola te 191 ostalih pristupnika.


Ukupno je položeno 6.263 ispita, a 2.901 ispit položili su učenici gimnazija, dok su 3.062 ispita položili učenici strukovnih škola te 300 ispita položili su ostali pristupnici.


Prema podacima Nacionalnog centra prosjek ocjena učenika primorsko-goranskih gimnazija na nekom od ispita je 3,42 te su najčešće ocijenjeni ocjenom dobar (3), a na ljetnom roku čak je 901 maturant iz Primorsko-goranske županije jedan od ispita položio s odličnom ocjenom, a njih 22 uspjelo je 25 ispita riješiti bez greške.


Istovremeno 792 ispita u Primorsko-goranskoj županiji ocijenjeni su negativno.