Let's do it

Počela akcija čišćenja divljih odlagališta Zelena čistka. Provodi se na 350 lokacija

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Helena Traub naglasila je da je svaki volonter dobrodošao i važan te je pozvala građane da se odazovu akciji i doprinesu sebi, društvu i boljoj HrvatskojOPATIJA Zelena čistka, osma hrvatska akcija čišćenja divljih odlagališta, počela je u subotu i u njoj će sudjelovati 70-ak gradova i općina gdje će se okoliš čistiti na oko 350 lokacija, izvijestili su u subotu iz Udruge Žmergo, koja je koordinator akcije za Hrvatsku.


Zelena čistka organizira se u sklopu globalnog pokreta »Let’s do it!«, a europska akcija čišćenja »Let’s cleanup!«, u sklopu koje se održava i hrvatska akcija, provodi se od 1. ožujka do 30. lipnja u cijeloj Europi. U akciji sudjeluju pojedinci, škole, udruge, institucije, planinari, ronioci i drugi.


Helena Traub iz Udruge Žmergo rekla je za Hinu da je akcija čišćenja u Opatiji počela, da će se volonterima pridružiti i sudionici 6. Festivala sportske rekreacije, koji će čistiti opatijske šetnice, puteve u zaleđu Opatije i druge lokacije. Sudjelovanje rekreativaca ostvareno je u sklopu europskog projekta Zero Waste Blue, kojim se nastoji sportske događaje povezati s ekologijom.
Na lokacijama na kojima su loši vremenski uvjeti današnje čišćenje je odgođeno.


Helena Traub naglasila je da je svaki volonter dobrodošao i važan te je pozvala građane da se odazovu akciji i doprinesu sebi, društvu i boljoj Hrvatskoj.


Kako navode iz Udruge Žmergo, Zelena čistka, u sklopu globalnog pokreta »Let’s do it!«, dio je najvećeg volonterskog projekta. U Hrvatskoj je u prošlih sedam godina više od 350.000 volontera prikupilo oko 30.000 tona otpada.


Izvanredan odaziv, ali i zabrinjavajuća količina prikupljenog otpada pokazatelj svu sve veće važnosti koju građani pridaju okolišu te snažan signal da je još puno posla pred nama, naglasili su iz udruge.


Divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, ponajprije zbog onečišćenja tla, zraka, voda i mora te da izravno ili neizravno utječu na zdravlje ljudi i ostalih živih organizama, a ljeti su često i izvori požara, upozorili su iz udruge Žmergo.