Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples

Plesalo se i slavilo u riječkom kazalištu: Od prvih žuljeva do uspješnih nastupa pod reflektorima

Marko Dobrecović

Škola ima nagrađivane koreografije / Foto SERGEJ DRECHSLER

Škola ima nagrađivane koreografije / Foto SERGEJ DRECHSLER

Petnaest godina rada obilježila je Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, a na prigodnoj svečanosti okupilo se više od 140 polaznika škole, njihovih profesora, ali i bivših učenika 


 


RIJEKA – Danas je na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca održana predstava u povodu 15 godina Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica.


»Vremeplov«
Važna je obljetnica na jednom mjestu okupila više od 140 polaznika škole, njihove profesore, ali i bivše učenike, a danas svestrane umjetnike, koji su svojim primjerom i na svoj način školi čestitali 15 godina djelovanja.


Snimio Sergej DRECHSLER


Jednosatni program započeo je blokom naslovljenim »Vremeplov« u sklopu kojega su polaznici upriličili koreografije koje su obilježile posljednjih 15 godina škole. Program je nastavljen govorima ravnateljice škole Violete Nikolić te dogradonačelnice grada Rijeke Sandre Krpan, a potom su otplesane koreografije »Zima« i »Kineski ples« – nagrađivane koreografije Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica.


Nakon izvedbi i čestitki bivših učenika, skupne koreografije izveli su učenici klasičnog baleta, kao i oni koji pohađaju suvremeni ples. Za kraj programa najavljen je plesni film »Halimino putovanje«. Ideja o filmu nastala je u razdoblju kada nastupi pred živom publikom nisu bili mogući, stoga se djelovanje škole iz plesne dvorane nastavilo na filmsko platno. Bajka »Halimino putovanje«, autora Nikosa Kalaitzidisa, temelji se na migrantskoj tematici koja prati putovanje djevojčice Halime od Zemlje Sunca do Zemlje Kiše.


Svečanost napunila HNK Ivana pl. Zajca / Foto SERGEJ DRECHSLER


Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica u 15 godina djelatnosti ostvarila je ključnu ulogu u afirmiranju plesne umjetnosti, postala platforma za odgoj i obrazovanje mladih talenata, kao i referentna ustanova za komuniciranje i promoviranje te vrste umjetnosti. Škola njeguje bliske odnose s lokalnom zajednicom, educira mlade plesače koji svoj život nastavljaju u svijetu umjetnosti te u svojim godišnjim produkcijama pod naslovom »Pogled s vrha prstiju« široj javnosti predstavljaju umjetnost koja živi i raste zajedno s njihovim polaznicima, a zahvaljujući uspješnoj suradnji s HNK Ivana pl. Zajca, jedina su osnovna plesna škola u zemlji čiji polaznici imaju priliku nastupati na pozornici nacionalnog kazališta.


Snimio S. DRECHSLER


Emotivan trenutak


Osjećaje u povodu proslave 15. godišnjice opisala je ravnateljica Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica Violeta Nikolić.


– Petnaesta godišnjica Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica predstavlja mi trenutak nabijen emocijama. Ne mogu u svega nekoliko rečenica prepričati sve što se dogodilo u posljednje desetljeće i pol. Pamtim trenutke smijeha i radosti, ali i trenutke tuge i strahova. Od prvih žuljeva, do prvih nastupa pod reflektorima uspjeha na daskama koje život znače. Stoga nam je ova predstava kojom obilježavamo 15 godina postojanja jako važna. U njoj se ogleda naporan rad djece koja pohađaju našu školu, njihovih roditelja te predanih učitelja. Svaka godina nosi svoje nove uspjehe i svaka nam je dobra prilika da zaokružimo tu cjelinu i predstavimo što smo uspjeli ostvariti, kazala je Nikolić.


Snimio S. DRECHSLER


Snimio S. DRECHSLER