Svjetski dan autizma

Plavi baloni pušteni na Korzu: ‘Nakon što napune 21. osobe s autizmom postaju ilegalci’

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Nakon što napune 21. godinu života ostaju »ilegalno« u Centru za autizam. Kažem ilegalno, jer u toj dobi više nikako ne spadaju u sustav školstva, upozorila je Nataša KuntićRIJEKA »40 godina sustavnog zanemarivanja obitelji s autizmom« moto je pod kojim je obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu povodom kojeg su i ove godine točno u podne s Korza pušteni baloni, dok se Grad Rijeka u večernjim satima priključuje globalnoj akciji osvjetljavanja plavim svijetlom Gradskog tornja, Trsatke gradine te lučkih dizalica.


Pridruživanjem globalnoj akciji podršku osobama s autizmom su pružili i predstavnici Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije, a roditelji djece s poremećajem iz autističnog spektra ovaj su dan iskoristili da još jednom upozore na goruće probleme s kojima se godinama susreću.


Tako je dopredsjednica Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka, Nataša Kuntić, upozorila na problem nepostojanja sustavnog rješenja rane intervencije i dijagnostike, ali i na problem smještaja odraslih osoba s autizmom.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza

– Sustavno rješenje za ranu intervenciju još uvijek ne postoji. To se rješava na razini udruga, sredstvima udruga te sredstvima EU fondova, a jednako tako za osobe starije od 21 godine nemamo riješenu adekvatnu skrb. Nakon što napune 21. godinu života ostaju »ilegalno« u Centru za autizam.


Kažem ilegalno, jer u toj dobi više nikako ne spadaju u sustav školstva. Mi kao roditelji svake godine molimo da se riješi to pitanje, jer roditelji autistične djece stare i umiru, a ta djeca trebaju 24-satnu skrb, napomenula je Kuntić.