Malo zadovoljstvo

Pitali smo Riječane gdje piju svoju omiljenu kavu i po kojoj cijeni

Alenka Juričić Bukarica

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Teško se odreći tog malog zadovoljstva, pa makar morali potražiti mjesto gdje ćemo bolje proći. A da kava ipak bude dobra.Ulje 20 kuna, benzin najjeftiniji oko 13 i pol kuna, a »stotka« preko 15 kuna, mobiteli i internet 20-ak kuna skuplji… Da ne govorimo o većim izdacima, poput cijena nekretnina koje su odletjele još jednom doslovno u nebo pa se kvadrat nekog normalnog stana ispod 2.000 eura ni ne može naći.


Što je nekad bilo 1.900 eura, sad je bez problema oko dvije i pol tisuće. Niz je ove godine neograničen, a za očekivati je da će se ujesen još teže krpati kraj s krajem.

Koju god cijenu se zadnje vrijeme pogleda, odmah pada mrak na oči. Odmor od svakodnevnih briga kako pametno rasporediti kućni budžet najbezbolnije je pronaći na plaži, po mogućnosti nekoj uz koju se može besplatno parkirati.


A takvih, hvala bogu, u Rijeci zasad ima. No, računica da dvije lučke, točnije Kinga, na plaži koštaju 60 kuna, povrh hladnog sladoleda dođe kao hladan tuš.


Obitelj s dvoje djece po tome sa 100 kuna u džepu morala bi s takvim cijenama dobro iskalkulirati na što će na plaži potrošiti novac.


Da ne kažemo gdje su ona vremena kada se na plažu išlo s pedeset kuna u džepu.Kažu da se cijena sladoleda u ovom slučaju nakon kritika kupaca vratila u normalnije okvir, a to je, koliko smo vidjeli po riječkim plažama, nekih 20 do 22 kune.


Cijene svega rastu, pa i ugostitelji muku muče s pokrivanjem troškova, no moguće je da su takvi eksperimenti već sada priprema za zaokruživanje cijena ujesen kada kreće priča s eurom.


Naravno da će ih se pretvarati i zaokruživati naviše.


Miruju jedino plaće


U cijeloj toj sada već pomalo sumanutoj situaciji u kojoj miruju jedino plaće, provjerili smo odriču li se Riječani onog malog zadovoljstva zvanog »kafe«.


Nekakav prosjek cijene kave je 10 do 12 kuna, a tu i tamo još se nađe i nešto jeftinije.


Tako nam je u jednom kafiću kod riječke ribarnice umirovljenik Niko Zupčić kazao da se, za sada, jutarnje kave ne odriče.– Ovdje je još cijena makijata prihvatljiva, 9 kuna. S time da su bez obzira na sva poskupljenja tek pred malo digli cijenu s dotadašnjih sedam kuna.


Stvarno su dosta dugo i izdržali. A znate i sami što sve od troškova sudjeluje u cijeni kave.


Meni je ovo navika, vidim prijatelje, a i pročitam novine usput, tako da i dalje odem ujutro u omiljeni kafić.


Iako, cijene su općenito strašno »išle gore«, sigurno je da će ljudi umjesto da puste 20 kuna u kafiću, kupiti pola kila mesa, kazao je ovaj umirovljenik.


Dobrodošla akcija


Građani se, čini se, teško odriču tog malog zadovoljstva, pa makar morali potražiti mjesto gdje će bolje proći. A da kava ipak bude dobra.


I sami kafići se znaju dosjetiti akcija pa smo tako jednu zatekli u kafiću Picasso u Tower centru. Ondje, naime, kavu od 8 do 10 sati ujutro prodaju po 7 kuna.– S obzirom na sva poskupljenja s kojima se građani moraju nositi, gledali smo da cijenu kave ostavimo koliko-toliko prihvatljivom, tako da smo ponudili ovu akciju.


Inače, djelatnicima Towera kava je 7 kuna cijeli dan. A prije smo imali akciju kava po pet kuna i to je stvarno naišlo na jako dobar odjek, kazala nam je djelatnica kafića Ljiljana Ugljarević.


I pokazala po čemu je njihova kava, osim po jutarnjoj cijeni, specifična.


Na njoj će poseban aparat kavom iscrtati crteže po predlošcima, a moguće je doslovno preko mobitela poslati svoju sliku na aparat, a koji će je onda preslikati na šalicu omiljenog napitka.


Ova je akcija očekivano dobrodošla među umirovljenicima. Tako nam je penzioner Franko, dok je guštao uz kavu i novinu, kazao kako voli što ovdje nema gužve i dobro se osjeća.– A i parkranje je besplatno i nije vruće kao u gradu. Volim pročitati novine, imam pretplatu na Novi list, ali ne mogu si priuštiti da kupujem i druge pa ih ovdje pročitam.


Ma 7 kuna za kavu nije previše, ali kriminalno je koliko sve cijene »idu gore«, zaključio je naš sugovornik i nastavio uživati u šalici kave i novinama.