Kanoćal

Piše Damir Cupać: Mala bara, puno krokodila

Damir Cupać

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Mnogi zaboravljaju da priča s osvajanjem gradonačelničkog mandata tek počinje jer bez većine u gradskom parlamentu nema stabilne vlasti, bez obzira što su ovlasti gradonačelnika dosta velikeKada je krajem 1999. bilo jasno da tadašnji gradonačelnik Slavko Linić odlazi na ministarsku poziciju u Zagreb, SDP je u Rijeci bio u velikom problemu. Linić je bio gradonačelnik sa snažnom karizmom i činilo se da SDP nema adekvatnog čovjeka koji će ga naslijediti. Tadašnja vladajuća većina odlučila se za Vojka Obersnela, na što su mnogi odmahnuli rukom smatrajući da je to loše rješenje. No, Obersnel je od tada dobio svake izbore i neporažen odlazi u političku mirovinu nakon što je 20 godina bio prvi čovjek Rijeke.


SDP je kao stranka koja je na vlasti u Rijeci od 1993. godine, kada je Grad Rijeka postao jedinica lokalne samouprave, u sličnoj situaciji kao 2000. godine. Jak i prepoznatljiv gradonačelnik se povlači, ali za razliku od tada, SDP-u pada rejting, što se pokazalo 2017., kada je izgubio na izborima većinu u Gradskom vijeću, a stvar je korigirana postizborno, nakon što je HNS pristupio SDP-ovoj koaliciji.


Da politički akteri procjenjuju da bi ovaj put moglo doći i do promjene na gradonačelničkoj funkciji, svjedoče i kandidature za prvog čovjeka Korza kojih je svakim danom sve više. Očito je da su mnogi osjetili priliku nakon što se Obersnel povukao, ocijenivši da im šanse nisu nikada bile veće.
Pomalo se sve pretvara u političku situaciju koju je najbolje opisati kao malu baru s puno krokodila. Pritom mnogi zaboravljaju da priča s osvajanjem gradonačelničkog mandata tek počinje jer bez većine u gradskom parlamentu nema stabilne vlasti, bez obzira što su ovlasti gradonačelnika dosta velike. Kandidaturu za prvog čovjeka Rijeke istaknuli su prvi Katarina Peović iz Radničke fronte i Marin Miletić iz Mosta. Oboje su bili poneseni rezultatima parlamentarnih izbora kada su ušli u Sabor i ocijenili su da je trenutak za ulazak u novu političku utakmicu.


SDP je kandidata dobio na unutarstranačkim izborima na kojima je Marko Filipović tijesno pobijedio Vojka Brauta. Uslijedila je kandidatura nezavisnog kandidata Davora Štimca iza kojega stoji dio riječkih poduzetnika koji su uoči svakih izbora pokazivali političke ambicije, a onda se zavlačili u mišje rupe i odustajali. Po inerciji je kandidaturu najavio i Hrvoje Burić koji se dva puta neuspješno natjecao s Obersnelom, jednom kao kandidat HDZ-a, a drugi put kao nezavisni kandidat, odnosno predsjednik novoosnovane stranke Bura.


Iako se očekivalo da će PGS i SDP opet izaći na izbore zajedno na način da će PGS dobiti mjesto zamjenika gradonačelnika, to se nije dogodilo. PGS je izabrao samostalan put u Rijeci, a kao kandidata je istaknuo Nikolu Ivaniša. U toj stranci se ubiše od pokušaja prikazivanja tog poteza kao mudrog, te od objašnjavanja da je stranka neizmjerno zahvalna Ivanišu što se prihvatio kandidature. Čini se da su se stvari odvijale potpuno obrnuto. Polazna pozicija bila je ambicija Nikole Ivaniša da još jednom bude kandidat za gradonačelnika, a onda se toj ambiciji sve prilagodilo.


Lista za Rijeku, za razliku od PGS-a, odlučila je ne ponavljati istu grešku pa je od kandidature odustao predsjednik stranke Danko Švorinić, a kandidatkinja za gradonačelnicu bit će Ana Blečić Jelenović. Znaju u Listi za Rijeku da je teško očekivati pobjedu na izborima za gradonačelnika pa su iskoristili priliku za stvaranje novog političkog lica i što boljeg rezultata liste za Gradsko vijeće. Još je jedna velika nepoznanica kada je riječ o kandidatima za gradonačelnika.


Po običaju na Jadranskom trgu 1 koji je sjedište HDZ-a još ne znaju tko će im biti kandidat. Dva su imena u igri, predsjednik riječkog ogranka stranke Josip Ostrogović kojemu oni koji su po hijerarhiji iznad njega ne žele iskazati povjerenje, te Denis Vukorepa kojemu ne vjeruju obični članovi HDZ-a. Vjerojatno će se do izbora javiti još pokoje ime, ali najjače startne pozicije već su zauzete, a ostalo će biti uobičajeni politički folklor.
Teško je u ovoj fazi reći tko ima najveće šanse da postane nasljednik Vojka Obersnela, ali izvjesno je da će ta odluka pasti u drugom krugu. S obzirom na malu izlaznost na lokalnim izborima, u prednosti su kandidati najjačih stranaka, Marko Filipović i HDZ-ov kandidat, ali ta prednost se kvalitetnom kampanjom i te kako može anulirati. Jednako tako, nije teško pretpostaviti da će doći do velike fragmentacije u Gradskom vijeću i da će novi gradonačelnik ili gradonačelnica sjesti na vrlo vruću stolicu i u političkom, ali i u svakom drugom smislu s obzirom na stanje riječkih financija zbog deficita koji je stvaran godinama i zbog svega onog što se događa zbog pandemije koronavirusa.