Centralizacija

PGS se oštro protivi izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, evo zašto

Damir Cupać

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Za probleme u zdravstvu nije kriv zdravstveni sustav, već država, poručujuPočasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš ocijenio je da izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti ne znače ništa drugo nego novu centralizaciju hrvatskog zdravstva i bježanja od problema s kojima se suočava zdravstveni sustav zadnjih 30-ak godina.


– Hrvatsko zdravstvo je u stalnoj reformi, još od ministra Andrije Hebranga koji je bitno smanjio izdvajanja za zdravstvo i proveo opću centralizaciju. Sve vlade do sada pričale su o reformi zdravstva, a Hrvatskoj je trebala reforma sustava zdravstvenog osiguranja.


Zdravstveni sustav je je jedan od najkvalitetnijih sustava koji je proizišao iz Jugoslavije, a da je tome tako, svjedoči činjenica da je zdravstveni sustav besprijekorno odradio sve zadaće u Domovinskom ratu.
U svim tim reformama nismo se pomakli nigdje jer je glavni problem gomilanje duga, a riječ je o oko 300 milijuna kuna mjesečno. Za gubitke nije kriv zdravstveni sustav, nego hrvatska država. Na to su upozorili ministri Darko Milinović i Milan Kujundžić kada su otkrili da država ne izvršava svoje obaveze.


Zato sada vladi treba smokvin list kada je riječ o dugu, a to su izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, uvjeren je Ivaniš.


On je dodao da ni o kakvoj reformi nije riječ, jer se ne zna ni što će se reformirati ni što su ciljevi.


– Žele poslati poruku da je cijeli zdravstveni sustav kriv za gubitke. To nije točno. Nisu krivi zavodi za javno zdravstvo, hitne medicinske pomoći, opće bolnice kojima nije osnivač država jer, na primjer, Thalassotherapija ne generira gubitak, ili ortopedska bolnica u Rovinju.


Oko 70 posto gubitka napravilo je deset ravnatelja kliničkih bolničkih centara koje je postavio ministar Vili Beroš. Promjene koje se najavljuju, a riječ je o centralizaciji zdravstva, neće donijeti napredak, ali će HDZ dobiti veliki bazen za kadroviranje.


Hrvatskoj treba ozbiljan ministar i ozbiljno Ministarstvo zdravstva. Najavljenim zakonskim izmjenama treba reći jasno ne u cijeloj Hrvatskoj jer će se napraviti velika šteta, upozorio je Ivaniš.


Politički tajnik PGS-a Franjo Butorac podsjetio da su sve decentralizirane zemlje u Europskoj uniji uspješnije od onih centraliziranih.


– I to u svemu. Nova centralizacija zdravstvenog sustava koja se kontinuirano provodi i od HDZ-a i od SDP-a loše je rješenje. Stavljanje svih zdravstvenih ustanova pod jednu kapu neće donijeti ništa dobro jer je upravljanje iz jednog centra neracionalno i neefikasno, zaključio je Butorac.