Rastu cijene

PGS prozvao Vladu i premijera zbog alibi politike oko poskupljenja energenata

Damir Cupać

Ana Trošelj / Foto: Marko Gracin

Ana Trošelj / Foto: Marko Gracin

Vlada mora spašavati standard građana i pomoći poduzetnicima, poručujuČelni ljudi PGS-a prozvali su Vladu i premijera da zbog neinterveniranja kada je riječ o enormnom poskupljenju enrgenata guraju većinu hrvatskih građana u još veće siromaštvo.


Članica Predsjedništva PGS-a Ana Trošelj ocijenila je da je stanje vrlo loše, procijenivši da najgore tek dolazi.


– Porast cijena goriva dovest će do porasta cijena svega i svačega i otežat će život građanima. Vlada mora promptno reagirati jer ako se reagira prekasno, neće se anulirati poskupljenja koja su već krenula, uvjerena je Trošelj.
Član Predsjedništva PGS-a Damir Pilepić iznio je podatak da zapadne zemlje u hrvatskom okruženju imaju veću kupovnu moć, a jeftinije gorivo.


– Jedini kriterij za usporedbu je koliko litara goriva možemo kupiti za prosječnu plaću, a takva usporedba ne ide nam u korist. Poskupljenje energenata najviše će pogoditi one najsiromašnije. A kada padne cijena nafte, proizvodi neće pojeftiniti.


Ova kriza aktualizirala je i prodaju INA-e zbog koje je država izgubila mogućnost da smanjenjem marže korigira cijenu goriva, izjavio je Pilepić.


Politički tajnik PGS-a Franjo Butorac ocijenio je da je ponašanje Vlade i premijera Andreja Plenkovića neozbiljno i neodgovorno.


– Odgovor na krizu nije povećanje minimalne plaće jer se u Hrvatskoj ne može živjeti ni od prosječne plaće, a da ne spominjemo mizerne mirovine.


Hrvatska je siromašna zemlja, a priča s povećanjem minimalne plaće je bježanje od problema. To je katastrofa. Kao što je katastrofa to da je gorivo bilo jeftinije kada je cijena barela bila i do 120 dolara nego sada kada je oko 95 dolara.


Očito je riječ o kartelskom dogovoru, ocijenio je Butorac.


Počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš upozorio je da je neprihvatljivo da Vlada mirno gleda najavu poskupljenja plina od tri puta poduzetnicima.


– Je li normalno da je u pandemijskim uvjetima Vlada pomagala poduzetnicima, a sada bi sve moglo pasti u vodu zbog poskupljenja energenata. Mali i srednji poduzetnici naći će se u velikom problemu.


Turistička sezona je napunila proračun pa Vlada mora ozbiljno razmisliti da trošarine i PDV ne smiju biti zlatne krave koje se ne dira. Vlada mora spašavati standard građana i pomoći poduzetnicima, zaključio je Ivaniš.