Optimisti

PGS ima optimistično viđenje popisa stanovništva: Sve će biti bolje već za 10 godina

Damir Cupać

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Stvara se dobra perspektiva za dolazak stanovništva, ulaže se u riječku luku, prometnu infrastrukturu, nautičku luku, novu bolnicu... Za 10 godina bit će više stanovnika nego danas, uvjeren je VasilićPredsjednik PGS-a Darijo Vasilić optimist je kada je riječ o demografskom oporavku Primorsko-goranske županije i uvjeren je da će popis stanovništva za 10 godina pokazati zaustavljanje negativnih trendova.


On kao gradonačelnik Grada Krka, jedinoga grada u PGŽ-u, koji ima povećanje broja stanovnika u PGŽ-u, izrazio zadovoljstvo nastavkom pozitivnog demografskog trenda, pojasnivši što je razlog.


Doprinos turizma
– U Gradu Krku pozitivan demografski trend bilježimo od 1981. godine, a razlog je gradnja Krčkog mosta 1980. godine. Od tada imamo kontinuirano demografski rast od jedan posto godišnje.


Prema popisu iz 2011. imali smo 6.250 stanovnika, a 2021. godine imamo 6.850 stanovnika. Imali smo sreću zbog izrazito turističke djelatnosti, dobre povezanosti, ali i naših strateških odluka kojima smo osigurali preduvjete za razvoj gospodarstva.


Osigurali smo kvalitetnu komunalnu i društvenu infrastrukturu, a to je dovelo do nove gospodarske dinamike i perspektive.


Zato bilježimo najmanju stopu iseljavanja, značajnu stopu mehaničkog priljeva, ali i dobar natalitet i dobar indeks vitalnosti, pojasnio je Vasilić. On ima pozitivan osjećaj kada je riječ o 10-godišnjem razdoblju koje je pred Primorsko-goranskom županijom i Rijekom.


– Stvara se dobra perspektiva za dolazak novih stanovnika zahvaljujuću ulaganjima u riječku luku, prometnu infrastrukturu, nautičku luku, novu bolnicu… Za 10 godina bit će više stanovnika nego danas, uvjeren je Vasilić.


Snježana Podobnik osvrnula se na pozitivne trendove u Općini Viškovo, pojasnivši da je jedan od razloga osiguravanje dobrih uvjeta za mlade obitelji.


– Svako dijete u Općini Viškovo od rođenja do završetka školovanja dobije oko 100.000 kuna na razne načine. Zato nam doseljavaju mlade obitelji s veseljem. Sada nas očekuje dogradnja škole, gradnja novog vrtića i stvaranje prostornih uvjeta za stambenu izgradnju, najavila je Podobnik.


Damir Pilepić upozorio je na demografsku katastrofu u Gorskom kotaru koju, prema njegovom mišljenju, može zaustaviti jedino kvalitetan zakonski okvir prema uzoru na Zakon o otocima.


Prostorno planiranje


Franjo Butorac osvrnuo se na prostorno planiranje koje je jedan od uvjeta za razvoj lokalne samouprave, izrazivši nadu da će Županijska skupština prihvatiti izmjene županijskog prostornog plana kako bi se omogućio razvoj Općini Jelenje.


– Prostor Dubine u Općini Jelenje politika je označila kao lokaciju za gradnju golf igrališta, a što je u potpunosti neprimjereno. Danas je taj prostor rupetina koja je postala odlagalište otpada u jednoj od najvažnijih vodozaštitnih zona.


Danas je jasno da od golf igrališta neće ništa biti i zato treba podržati promjene prostornog plana koje će omogućiti prenamjenu i aktiviranje neiskorištenog resursa, izjavio je Butorac.


Nikola Ivaniš se osvrnuo na Mostov referendum, poručivši biračima PGS-a da ga ne podrže ako do njega dođe.


– Riječ je o legitimnoj političkoj inicijativi, a ne o brizi za građane. I mi se pridružujemo kritici rada Nacionalnog stožera civilne zaštite kada je riječ o pandemijiskim mjerama jer je Stožer podlegao političkim utjecajima i nije bio dosljedan.


Ne očekujemo ništa od referenduma, tim više što iz Mosta ne žele pozvati građane da se cijepe, zaključio je Ivaniš.