Najavili

PGS će podržati županijski i riječki proračun, objasnili i zašto

Damir Cupać

Franjo Butorac i Ana Trošelj / Foto Vedran Karuza

Franjo Butorac i Ana Trošelj / Foto Vedran Karuza

Županijski i gradski vijećnici PGS-a žele biti konstruktivni, ocjenjuju da je to jedina razborita odluka s obzirom na trenutak u kojemu živimoVijećnici PGS-a u Županijskoj skupštini u u riječkom Gradskom vijeću najvjerojatnije će podržati prijedloge proračuna za 2023. godinu jer u toj stranci ocjenjuju da je to jedina razborita odluka s obzirom na trenutak u kojemu živimo.


– Proračun je ozbiljan dokument kojemu neki pristupaju neozbiljno. To je neodgovorno ponašanje jer nitko živ nije dao ni jedan prijedlog za poboljšanje proračuna, barem kada je riječ o onom županijskom, a bio je u javnoj raspravi.


Vijećnici u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini moraju biti svjesni svoje odgovornosti, a ne da se ponašaju neodgovorno i provociraju ponovljene izbore i na taj način ugrožavaju isplatu plaća nekim proračunskim korisnicima.
Apeliram da se ljudi prema poslu odnose odgovorno, a mi ćemo nastojati biti konstruktivni kada je riječ o predloženim proračunima, izjavio je županijski vijećnik PGS-a Franjo Butorac.


Gradska vijećnica PGS-a i predsjednica riječkog Gradskog vijeća Ana Trošelj pojasnila je da je ove godine i prije nego što je gradonačelnik Marko Filipović podnio prijedlog proračuna u zakonskom roku održan niz sastanaka.


– To je pohvalno. Uglavnom se slažemo s prijedlogom proračuna kada je riječ o prioritetima, a oni su vrtići i škole, sport i čišćenje grada.


Ali i povećano izdvajanje za socijalni program kako bi pomogli najugroženijim sugrađanima. Mi smo gradonačelniku Filipoviću još u drugom krugu na zadnjim izborima uvjetovali našu podršku realizacijom pojedinih projekata.


Već je prošle godine prihvaćen čitav niz naših zahtjeva kao što su podrška obrtima za čuvanje djece, rješavanje problema dječjih vrtića, smanjenje prireza, briga o kućnim ljubimcima…


Velika većina naših prijedloga već je sastavni dio ovogodišnjeg proračuna. Ali, pokušat ćemo kroz amandmane koji su realni i razumni još više poboljšati ga, navela je Trošelj.


Predsjednica riječkog ogranka PGS-a Tea Mičić Badurina koja je i gradska vijećnica navela je da je riječ o amandmanima kojima se traže sredstva za projekte kao centar za ranu intervenciju, povećanje sredstva za mlađe uzraste HNK Rijeke, uređenje Trga Riječke rezolucije, obnova igrališta u Šibenskoj ulici na Turniću.


Počasni presjednik PGS-a Nikola Ivaniš naglasio je da je obnova sportsko-rekreacijskog centra Zamet jedan od stranačkih prioriteta jer je riječ o mjestu na kojemu se generacije građana okupljaju još od 1910. godine kada je osnovan Hrvatski sokol. On se nada da bi se projekt mogao dovršiti za dvije godine i to s europskim sredstvima.


Burorac je na kraju izrazio nadu da će župan Zlatko Komadina naći zajednički jezik s vijećnicima Akcije mladih i Unije Kvarnera koji zahtijevaju osnivanje povjerenstva koje bi utvrdilo odgovorne za propast projekta Mrtvaška, a bez čega neće podržati županijski proračun.


– Ako se ne postigne dogovor, izvjesni su novi izbori budući da je župan Komadina već izjavio da on neće ponovno predlagati proračun, zaključio je Butorac.