Nemili incident

Petra Mandić: Cijela Rijeka bila je u dimu opasnog otpada, tko je za to odgovoran i zašto svi šute?

Portal Novi list

Foto snimio čitatelj

Foto snimio čitatelj

Cijeli je grad bio obavijen oblakom po zdravlje opasnog dima izrazito neugodnog mirisa, a u javnosti nisu objavljeni niti šture informacije, upozorava Petra MandićPrije nekoliko dana, točnije 11. srpnja u popodnevnim satima, stanovnici Rijeke su bili svjedoci nemilog događaja u kojem je svega 200 metara zračne udaljenosti od riječke bolnice i rodilišta gorio opasan otpad. Cijeli je grad bio obavijen oblakom po zdravlje opasnog dima izrazito neugodnog mirisa.


Mostova Petra Mandić upozorava da je do požara došlo na području riječke luke, dakle u prostorima kojima upravlja Lučka uprava, a do danas ni Lučka uprava ni MUP nisu izašli čak niti sa šturim informacijama, a kamo li s preciznim opisom o tome što se je ustvari dogodilo i tko snosi odgovornost za incident.


“Jedine informacije o ovom požaru iznio je riječki gradonačelnik i to na upit nezadovoljnih građana na društvenim mrežama. Obersnel tako u svom odgovoru na društvenoj mreži Facebook navodi;
‘Poštovana gospođo,


hvala Bogu da postoji gradonačelnik kojem se uvijek može pisati i žaliti. Prema podacima kojima raspolažem – do požara je došlo na području lučkog područja, dakle u prostorima kojima upravlja Lučka uprava, a ne Grad Rijeka.


Radi se o prikupljenom otpadu koji se sastoji od starih automobila, metalnog otpada i dijelom automobilskih guma, koji se izvozi preko Luke Rijeka.


Sve tvrtke uključene u taj posao imaju potrebne dozvole i obavljaju ga na tom području već godinama. Policijska istraga će utvrditi uzrok nastanka požara i eventualnu odgovornost, o čemu će javnost biti na vrijeme obaviještena.’


Treba istaknuti kako je Vojko Obersnel kao predstavnik Grada Rijeke imenovan za člana Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka i da je slijedom toga njegova uloga u tom vijeću da brine o interesima građana Rijeke.Iz njegovog se odgovora jasno vidi kako je upoznat s ovom poslovnom aktivnosti, tvrtkama koje su u nju uključene kao i dozvolama koje su za istu potrebne. Obersnel navodi kako se taj posao s izvozom otpada obavlja već godinama.


Fotografije s mjesta nesreće pokazuju da je sav taj, očito, lako zapaljiv otpad deponiran na površini bez nadstrešnice, potpuno izložen vremenskim neprilikama, a nisu vidljivi ni kanali kojima bi se kontroliralo otjecanje oborinskih voda koje prolazeći kroz otpad sa sobom povlače motorna ulja, gorivo i ostale opasne otpade koji tako najvećim dijelom završavaju u moru u neposrednoj blizini luke.


Od predstavnika Grada Rijeke u Lučkoj upravi zahtijevamo da građanima predoči te dozvole za deponij opasnog otpada bez ikakve zaštite svega 200 metara od bolnice u samom središtu grada. Osobito nas zanima koji su uvjeti za dobivanje takve jedne dozvole.


Lučka uprava pod neposrednom je ingerencijom Ministarstva pomorstva, prometa i veza i s obzirom na izrazito korektnim odnosima koje gradonačelnik ima s ministrom Butkovićem kako to i sam često ističe, očekujemo od njega da nam u što kraćem roku iznese tko to bez ikakve zaštite deponira opasan otpad na području Riječke luke, tko ga izvozi i što, osim rizika za zdravlje, građani Rijeke imaju od toga?”, poručuje Petra Mandić u ime Mosta.