Akcija u tijeku

Velika potraga u Rijeci: Stručnjaci i volonteri tragaju za nestalim Petrom Vizintinom na području Hartere

Edi Prodan

Petar Vizintin nestao je 1. siječnja u jutarnjim satimaNajveća potraga za Petrom Vizintinom krenula je ovog, nedjeljnog jutra. Petra, kojem se svaki trag i glas gube 1. siječnja u jutarnjim satima u riječkoj Ružićevoj ulici, danima se tražilo po svim, na žalost sve brojnijim, zakucima napuštene, postindustrijske Rijeke.


Prvenstveno zahvaljujući silnoj, beskrajno emocionalnoj snazi i energiji njegove sestre Ana Marije Vizintin, u dobrom su dijelu “pretreseni” prostori Hartere i kao i još nekolicina lokacija koji su izrasli u prave beskućničko-skvoterske hramove, mjesta privlačna ljudima bez egzistencije i perspektive, ili naprosto odluke da na takav način nastave živjeti. Na žalost ta potraga nije dala rezultata, uočeni su određeni tragovi i indicije, ali bez krajnjeg rezultata.


– Civilna zaštita i njezini stručni ljudi, posebno okupljeni u udrugu eRIpio, osmislili su i pokrenuli današnju potragu. Prema uputama uz njihove volontere, okupilo nas se još osam parova, a zahvaljujem se i PU Primorsko-goranskoj koja je također aktivno uključena u potragu za mojim bratom. U pripremi su i ostale institucije koje djeluju u ovakvim situacijama, od HGSS-a na dalje, no za sada ne postoji potreba za njihovim aktivnostima. Ističem pomoć mnogih dobrih ljudi, primjerice Asja Brusić, voditeljica volontera EPK Rijeka 2020 organizirala je prehranu za sve ljude u potrazi.

Danas detaljno prelazimo one dijelove Rijeke oko napuštene Hartere koja krije i neke ekstremno opasne, sablasne dijelove. Idemo izvan uobičajenih puteva, s nadom da ćemo naići na bilo što, a da upućuje na mog brata. Nikakve indicije da će doći do njegovog nestanka nisam imala koncem prošle godine. Molimo i ovim putem sve koji su imali moguće kontakte ili su ga možda samo negdje vidjeli da podatke dostave policiji kako bismo svi zajedno mogli usmjeriti daljnju istragu.


 Odjeven je u svijetle traperice, tamu majicu i jaknu dok je obuven bio u tamne tenisice, poručuje Ana Marija Vizintin koja je u svoj toj užasavajućoj situaciji u kojoj se našla njezina obitelj, zgrožena i svim onim što je vidjela i doživjela u samoj Rijeci.


– Znala sam da postoji jedan nama ne toliko vidljivi svijet beskućništva, uvijek i osobno pomažem ljudima koji sami ne mogu, ali ovo što sam doživjela tijekom potrage za bratom nadilazi i najsmjelija ili najdepresivnija razmišljanja. Moj je brat izrazito emocionalna, senzibilna osoba koja je također znala ukazivati na ovakve probleme, no mislim da je krajnje vrijeme za djelovanje i na tom planu. Moramo se naprosto kao društvo – probuditi, dodala je Vizintin.


O rezultatima potrage i svim onom elementima u koje se može uključiti najšira zajednica putem portala Novog lista izvješćivat ćemo u svakom trenutku kad se bilo što novog dogodi.


Ljudima u potrazi i obitelji Vizintin – sva sreća, puno uspjeha i nada da će Petra čim prije pronaći.