Javnozdravstvena akcija

Prijeti li vam masna bolest jetre? Saznajte u petak na Korzu na javnoj akciji KBC-a Rijeka

Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Uzevši u obzir težinu i ozbiljnost komplikacija i posljedica bolesti, svatko bi se trebao zapitati je li on baš taj svaki treći ili četvrti čovjek koji će imati masnu jetru, poručuju iz KBC-a RijekaNa Jadranskom trgu u Rijeci u petak, 11. lipnja 2021. organizira se od 10 do 16 sati javnozdravstvena akcija u okviru Svjetskog dana svjesnosti o nealkoholnoj masnoj bolesti jetre.


Podršku akciji dat će svojom nazočnošću zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Goran Hauser i ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić koji će u 13 sati obići šator na Jadranskom trgu.


Za građane će biti organizirano besplatno mjerenje stupnja oštećenja jetre pomoću najmodernijeg neinvazivnog FibroScan uređaja.
Riječ je o postupku najsličnijem ultrazvuku trbuha koji traje svega pet minuta. Tom prilikom dijelit će se i edukativni materijali, a zainteresirani će dobiti sve informacije o najčešćoj kroničnoj bolesti jetre, što je uzrokuje i kome se mogu obratiti za pomoć.


Akciju organiziraju KBC Rijeka, Grad Rijeka, Medicinski fakultet Rijeka, Hrvatsko gastroenterološko društvo i Udruga oboljelih od bolesti jetre Hepatos.


Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) smatra se “tihom epidemijom 21. stoljeća” i najbrže je rastuća bolest probavnog sustava, a nastaje kao posljedica modernog načina života.


NAFLD pogađa osobe koje konzumiraju manje od 20 grama alkohola dnevno, a nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti – šećerne bolesti tipa 2, pretilosti, povišenog krvnog tlaka te povišenih masnoća u krvi.


Uzevši u obzir težinu i ozbiljnost komplikacija i posljedica bolesti, svatko bi se trebao zapitati je li on baš taj svaki treći ili četvrti čovjek koji će imati masnu jetru, poručuju iz KBC-a Rijeka.