Riječki poslovni klub

PartneRi nastavljaju financirati odlične riječke projekte, osigurali su još 100.000 kuna

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

To su projekti, od uređenja dječjeg igrališta, preko uličnih murala, do filma i stripa. Preferirali smo u uvjetima natječaja mlađe ljude i rad s djecom, te žene umjetnice i primjenu multimedije i modernih tehnologija, kaže Boris Popović, predsjednik KlubaPoslovni klub PartneRi završio je prošlu godinu skupštinom, četvrtom po redu u 2020., na kojoj je odobrio sredstva za pet projekata u iznosu od 100.000 kuna, priopćeno je iz ove riječke udruge. Kako je potvrdio predsjednik Kluba, Boris Popović, to su vrlo različiti projekti, od uređenja dječjeg igrališta, preko uličnih murala, do filma i stripa.


Prvi je projekt “Putokaza” pod nazivom “OmniBus Meandri – županijsko riječka linija” koji će se sufinancirati u iznosu od 34.000 kuna. To je vizualna, filmska inačica Meandara, novoga glazbenog albuma Putokaza.


Poveznica je to naizgled nevezanih videouradaka čija duboka unutarnja struktura tematizira smrt, ne govoreći o njoj. Emitiranje OmniBusa Meandri odvijat će se na području Rijeke i naše županije, na pojedinim centralnim gradskim i županijskim punktovima, te će predstavljati novi filmsko-glazbeni opus proslavljenih “Putokaza”.
Drugi je projekt “Kulturno umjetničke udruge Akt” pod nazivom “Street art dječji park Pomerio” sufinancirat će se u iznosu od 4.000 kuna. Uvidjevši zapuštenost i neurednost dječjeg igrališta na Pomeriju članice udruge Akt osmislile su projekt uređenja zapuštenih zidova i devastirane metalne ograde koji okružuju prostor dječjeg igrališta.


Zidovi i ograda oslikat će se motivima biljaka, mačaka i kućica te na taj način građanima i djeci osigurati ugodniji boravak na tom dječjem igralištu. Treći je projekt “Udruge Akumulator” pod nazivom “Festival Rijeka Murala” sufinancirat će se iznosom od 31.000 kuna.


Mnoge svjetske metropole i gradovi prepoznali su fenomen urbane umjetnosti kao dio svojeg kulturološkog identiteta, ali i kao suvremenu turističku ponudu.


Turistička street art vođenja i festivali globalnog značaja postali su nezaobilazne kulturno-turističke točke za sve zaljubljenike i pratitelje toga, u Hrvatskoj još uvijek svježeg i atraktivnog, oblika vizualne umjetnosti. Realizacijom ovoga projekta, Rijeka se upisuje na listu svjetskih gradova koji prepoznaju suvremena kretanja i trendove u urbanoj kulturi.


Četvrti je projekt “Udruge Scenopolis” po nazivom “Srce na terenu – 1. Faza dokumentarno eksperimentalnog filma” koji će se sufinancirati iznosom od 15.000 kuna. Film “Srce na terenu” govori o lokalnom košarkaškom igralištu – njegovoj obnovi i važnosti koje imaju za njegove korisnike i cijelu lokalnu zajednicu: od sportaša, umjetnika, poduzetnika, djece, tinejdžera do roditelja i umirovljenika.


Košarkaško igralište Zamet u samo tri godine u potpunosti je obnovljeno i to zahvaljujući upornosti onih koji su ostavili srce na terenu i pokrenuli čitavu lokalnu zajednicu. Produkcija filma zamišljena je u tri faze, a naraciju čine priče glavnih aktera, ali i brojnih ostalih korisnika.


Peti projekt “Društva za istraživanje i potporu” pod nazivom “Prva kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije” sufinancirat će se u iznosu 16.000 kuna, i to namjenski za tiskanje kataloga. Kolonija renomiranih autora hrvatske strip scene planira se održati u “Exportdrvu”, početkom travnja 2021. godine. Kako se navodi, rok za završetak projekata je 30. lipnja ove godine.


Volonterski rad


– Ima tu dakle i vrlo poznatih i etabliranih imena, ali i novih snaga koje su tek na početku karijere. Preferirali smo u uvjetima natječaja mlađe ljude i rad s djecom te žene umjetnice i primjenu multimedije i modernih tehnologija, kaže Popović.


Veli da je Udruga u ovoj teškoj i neobičnoj godini bila dosta aktivna i povećala svoje aktivnosti. Održali su četiri skupštine, realizirali tri natječaja sa sufinanciranjem 13 projekata u iznosu od gotovo 280.000 kuna, za razliku od prošle godine kada su realizirali jedan natječaj od dva pokrenuta.


Ukupno su do sada financirali 16 projekata, i uz ova četiri odobrena na zadnjoj Skupštini, to je ukupno 20 projekata s iznosom od gotovo 400.000 kuna, navodi Popović.


Od toga, 19 projekata su projekti nezavisnih prijavitelja, a jedan je u suradnji s EPK 2020, i to je projekt uređenja dječje igraonice oko broda Uragan koja će, veli, biti izmještena na neko prikladnije mjesto.


– Izuzetno velik posao je napravio naš Programski savjet načelu s dr. Jakovom Karmelićem koji je imao zahtjevan i odgovoran posao izbora projekata koje će predložiti za sufinanciranje u velikom broju pristiglih prijava i koji je uložio u to stotine volonterskih sata rada.


Naglašavam da udruga 98 posto svih rashoda troši na sufinanciranje odabranih projekata, a manje od 2 posto na troškove same udruge, i tu dominiraju troškovi banke i troškovi organizacije raznih događanja koje moramo platiti, jer ih ne možemo riješiti volontiranjem naših članova.


Naši članovi obavljaju sve što je moguće volonterski tako da je rad uložen u funkcioniranje Udruge još značajan volonterski doprinos naših članova, i ja im ovim putem svima zahvaljujem na njihovom nesebičnom angažmanu u radu udruge i stvaranju vrijednosti za naše sugrađane.


Posebno naglašavam naš Programski Savjet i njegove članove, ali i članove Vijeća za povećanje vidljivosti koji su ove godine napravili velik iskorak prema društvenim mrežama i članove Vijeća za privlačenje novih članova koji su zajedno s prethodnim vijećem počeli s radom u drugom dijelu godine.


Prijašnjih smo godina povećavali naše članstvo za 40-ak članova, dok je to ove godine usporeno i imamo 20 novih članova. Sljedeće godine očekujemo da ćemo privući značajno veći broj članova, s poboljšanjem gospodarske situacije i zbog nove organizacije privlačenja članova, vjeruje Popović.


Kaže da Udruga danas broji preko 100 članova i kroz članarine ostvaruje prihode od tristotinjak tisuća kuna koje ulaže u sufinanciranje projekata u kulturi.


Planovi za 2021.


– Osim prikupljanja sredstava i njihove raspodjele za članove organiziramo različite edukacije. Npr. na početku korone smo održali edukaciju za naše članove preko zoom-a s temom “Što očekivati i kako djelovati u doba Korone” kao i edukacije o korištenju EU fondova.


Osim edukacije za naše članove organiziramo i kulturna događanja kao što su zajedničke stručno vođene posjete različitim izložbama, te organizirano sudjelovanje na otvaranju ili predstavljanju projekata koje smo sufinancirali.


Organizirali smo i samo jedno druženje naših članova na Fiumanki dok je tradicionalno Božićno/Novogodišnje druženje odgođeno za neke bolje dane zbog epidemiološke situacije.


Da ne zaboravim i na značajan doprinos Upravnog vijeća koje se brine da rad bude regularan i da udruga nesmetano raste i razvija se, ističe Popović. Nadamo se, dodaje, i radimo, na boljoj sljedećoj godini.


– Očekujemo bar jedan natječaj više nego ove godine i bar 100.000 kuna i pet sufinanciranih projekata u kulturi, umjetnosti i društvenim inovacijama više, te puno više zajedničkih druženja, zabave, smijeha, zagrljaja uz razmjenu znanja, vještina i iskustava između gospodarstvenika i umjetnika.


Svim našim sugrađanima čestitamo predstojeće blagdane sa željom da nam se priključe u davanju i stvaranju vrijednosti te građenju ljepšeg i radosnijeg grada i odgovornijeg i održivijeg društva, poručuje Boris Popović ispred riječkog Poslovnog kluba PartneRi.


Pomoć Baniji


– Sa svojim donatorskim i filantropskim radom nismo stali ni u ovim blagdanskim danima ponukani nemilim događajima koji su se dogodili na Baniji i nesrećom koja je pogodila njene stanovnike i naše sunarodnjake.


Članovi Udruge odlučili su prikupiti nekoliko desetaka tisuća kuna te pomoći nekoliko obitelji s iznosom od desetak tisuća kuna kako bi im malo ublažili patnju i omogućili da lakše prebrode ove zimske mjesece, napominje Popović.