Gradsko vijeće

Paradoksalna situacija u Kastvu. Nema djece neupisane u vrtiće, ali ih država zbog toga na neki način kažnjava

Vladimir Mrvoš

Zato što nema neupisane djece, Kastav je na neki način kažnjen jer ne može dobiti državna poticajna sredstva za novi vrtić. Taj će novac otići sredinama koje imaju manjak smještajnih kapacitetaKASTAV – Na 11. sjednici Gradskog vijeća Grada Kastva, zadnjoj prije ljetne pauze, bilo je ležerno, točke dnevnog reda nisu izazvale previše diskusije vijećnika. Bez komentara prošla je odluka o prodaji nekretnina, kao i Urbanistički plan uređenja dijela građevinskog područja naselja Kastav.


Dva projekta


Najviše interesa i diskusije izazvao je izvještaj gradonačelnika Mateja Mostarca o radu za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine. Mogle su se čuti i pohvale, čak i od oporbenih vijećnika, a zatim i konstruktivna diskusija. Bilo je riječi o novom načinu prikupljanja otpada, koji bi trebao startati na jesen, a vijećnici su naglasili da su se ponovo na nekim mjestima formirala gnijezda borovog prelca. Radi se o štetočini koja napada borove, a opasan je za pse jer izaziva snažne alergijske reakcije. Ponovo će se uputiti molba građanima da jave lokacije na kojima su uočili gnijezda borovog prelca ili gusjenice tako da se može pravovremeno intervenirati jer u suprotnom dolazi do sušenja stabala.


Bilo je riječi i o provedbi dvaju projekata, jednog iz područja Pametna i održiva rješenja u prometnom sustavu te jednog iz područja Klimatske promjene i zelena tranzicija. Projekt »Kastav Smart City – pametna rješenja za siguran promet« rezultirat će postavljanjem »pametnog pješačkog prijelaza« i sustava videonadzora na objektima u sportskoj zoni te kružnim tokovima. Projekt »Kastav Smart City – pametni sustav za energetski učinkovitije objekte« odnosi se na tri pametna sustava automatizirane kontrole potrošnje energije i pametne senzorike u javne prostore u kojima borave djeca.
Kada je riječ o djeci, sva prijavljena djeca čiji roditelji rade bit će primjena u vrtić jer se završavaju zadnji radovi na povećanju kapaciteta. Baš zbog toga što nema neupisane djece u vrtić, grad Kastav je na neki način kažnjen jer ne može dobiti državna poticajna sredstva za novi vrtić. Ta sredstva otići će sredinama gdje je manjak smještajnih kapaciteta za predškolsku djecu. Nova osnovna škola u Kastvu ima puno više izgleda da dobije poticajna sredstva, a bit će izgrađena po modelu cjelodnevne nastave koja se u svom sadržaju razlikuje od standardnih osnovnih škola u kojma se nastava odvija po smjenskom modelu.


Savjet mladih


Klara Car, predsjednica Savjeta mladih Grada Kastva predstavila je program rada Savjeta mladih za 2022. godinu. Zbog pandemije mladi nisu imali puno prostora za rad, ali do kraja godine očekuju se brojne aktivnosti, naročito na području što mlade najviše zanima. To je u prvom redu edukacija u području digitalnih medija jer mladima stoje na raspolaganju Poduzetnički inkubator KASPI i inovacijski laboratorij inoLAB Kastav. KASPI je potpuno opremljen prostor u svrhu usvajanja novih znanja vezanih za poduzetničko obrazovanje i okruženje, ima mogućnost korištenja radnog prostora prema coworking konceptu rada te korištenje konferencijske sobe za edukacijske i poslovne svrhe. InoLAB je inovacijski laboratorij, opremljen je 3D printerom, CNC glodalicom, prijenosnim računalima, interaktivnom zaslonom, projektorom, velikom količinom alata i materijala i standardnom uredskom opremom. Prostor će, osim za istraživanje i razvoj novih inovacija, služiti i za razne edukacijske i prezentacijske formate.


– Mladi su zainteresirani i za sudjelovanje u stvaranju kulturnih i sportskih programa na području Kastva, rekla je Car.