Sajam

Otvorena manifestacija “Domaće je domaće”: Okusi Hrvatske na Trgu 111. brigade

Bruna Matičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Do subote u centru Rijeke moguće je pronaći suhomesnate proizvode iz Županje, med iz Baranje, ali i bučino ulje iz Bjelovara, maslinovo ulje i smokve iz Opuzena, jagode iz Metkovića...



Izložbeno-prodajna manifestacija »Domaće je Domaće u Rijeci« ovoga tjedna sedmi put zaredom u naš je grad donijela bogatu ponudu tradicionalnih proizvoda izlagača iz cijele Hrvatske.



Sajamsku manifestaciju na Trgu 111. brigade organizirala je Udruga branitelja proizvođača »Panonija« pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, a do subote, 9. travnja, Riječanima i posjetiteljima ponudit će cijeli niz domaćih proizvoda.





– Ovo je sedma godina da smo u Rijeci i moram priznati da nas uvijek vrlo dobro prihvate. Ove godine okupili smo dvadesetak izlagača iz svih dijelova Lijepe Naše, a radi se uglavnom o malim proizvođačima s registriranim obiteljsko- poljoprivrednim gospodarstvima koji domaće proizvode proizvode na tradicionalan i ekološki način, kazao je Pavo Baotić, predsjednik Udruge branitelja proizvođača Panonije.



Kako je istaknuo, uz projekt »Domaće je Domaće« Udruga »Panonija« pokrenula je vrlo uspješne manifestacije poput Dana Slavonije, Sajma slavonskih proizvoda i manifestacije Zeleno i plavo koje iz godine u godinu bilježe iznimnu posjećenost te su prepoznate u gradovima širom Hrvatske, pa i u Rijeci.



Sajamska manifestacija »Domaće je domaće« već prvoga dana privukla je zadovoljavajući broj zainteresiranih posjetitelja koji su pregledavali ponudu, a među kojom su se našle razne slavonske delicije, kobasice, slanina, kulen i kulenova seka, čvarci i ostali suhomesnati proizvodi, a zatim i proizvode od aronije iz Županje, med i proizvodi od meda iz Baranje, bučino ulje, čajevi i prirodna kozmetika iz Bjelovara, domaći sirupi iz Sesveta, ali i drvenu galanteriju, tradicijske rukotvorine te sadnice cvijeća.



Unutar šatora svoje su mjesto pronašli i ostali domaći proizvodi poput maslinova ulja, smokava iz Opuzena, ali i domaći kruh ispod peke i kolači, dok su iz Metkovića stigle i prve jagode te, naravno, domaći limuni i naranče.


Uz navedene domaće proizvode, građani i svi posjetitelji do kraja ovoga tjedna imat će priliku isprobati i domaću kuhinju te tradicionalna jela poput čobanca, graha s kobasicom i slaninom te kobasice s kiselim kupusom.