Udruženje pčelarskih udruga PGŽ-a

Otac goranskog meduna Branko Vidmar dobio godišnju pčelarsku nagradu: “Pčele su mi obilježile život”

Damir Cupać

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Nagrada je rezultat moga cjeloživotnog rada u pčelarstvu. Sve češće me zovu djedom, a ne ocem, goranskog meduna, ali to ću postati tek onda kada goranski medun postane brend Gorskoga kotara, kazao je VidmarKASTAV – Na svečanoj Skupštini Udruženja pčelarskih udruga PGŽ-a, koja je održana u kastavskoj vijećnici, ocu goranskog meduna Branku Vidmaru uručena je Godišnja pčelarska nagrada zbog njegovog dugogodišnjeg predanog rada na razvoju pčelarstva kako na razini Primorsko-goranske županije tako i na nacionalnom nivou.


Posebno priznanje UPU PGŽ-a dobio je Boštjan Noč koji je, kao čelnik Pčelarskog saveza Slovenije (Čebelarska sveza Slovenije, ČZS), zajedno sa svojim slovenskim kolegama, pokazao nevjerojatnu pčelarsku solidarnost prema pčelarskim kolegama stradalim u potresu na Baniji.


Specifikacija Zaštićene oznake izvornosti za Med Hrvatskog primorja (med od kadulje) predana je Mirku Almašiju, Predsjedniku Udruge proizvođača meda od kadulje.
– Posebna mi je čast kao dobitniku ove nagrade jer je ona rezultat moga cjeloživotnog rada u pčelarstvu. Sve češće me zovu djedom, a ne ocem, goransog meduna, ali to ću postati tek onda kada goranski medun postane brend Gorskoga kotara.


Pčelarstvo je obilježilo cijeli moj život, otac mi je bio pčelar, majka je bila iz pčelarske obitelji. Pčelama sam bio okružen u djetinjstvu, cijeli život su mi obilježile pčele. Susretao sam se s ljudima koji nisu imali veze s pčelama, ali zanimalo ih je pčelarstvo.


Prije nego što bi krenuli u taj izazov i zadovoljstvo, uvijek sam ih pitao samo dva pitanja – jesu li alergični na ubod pčele i što im žena kaže, našalio se Vidmar.


Sve više žena


On je izrazio zadovoljstvo što je u pčelarskim školama sve više žena i uvjeren je da je zbog toga budućnost pčelarstva osigurana.


– Moj sljedeći zadatak je napraviti sve da goranski medun postane brend Gorskoga kotara i uvjeren sam da ćemo i taj cilj postići, poručio je Vidmar.


Predsjednik UPU PGŽ-a Nedjeljko Mrakovčić čestitao je svim laureatima na zasluženim nagradama.


– Naš je cilj promicanje, razvitak i unapređenje pčelarstva, zbog očuvanja održivog ruralnog razvoja i prirodnog okoliša, omogućavanja normalnog prirodnog procesa u oplodnji bilja, proizvodnji zdrave prirodne hrane i očuvanja čovjeka.


UPU PGŽ preko svojih članica radi na razvoju i unapređenju svih oblika pčelarstva, zaštiti i uzgoju pčela pčelarstva, razvoju i unapređenje ekološkog pčelarstva, te proizvodnji, preradi i prometu pčelinjih proizvoda.


Radi toga UPU PGŽ upoznaje svoje članove sa najnovijim dostignućima u zaštiti i uzgoju pčela, populariziranju pčela kod građana, djece i mladeži. Uvjeren sam da ćemo svi zajedni i dalje predano raditi na ostvarenju toga cilja, poručio je Mrakovčić.


Zajednički projekti


Da su priznanja otišla u prave ruke, ocijenio je i predsjednik Hrvatskoga pčelarskog saveza Željko Vrbos koji se posebno zahvalio predsjedniku Pčelarskog saveza Slovenije Boštjanu Noču koji je odmah priskočio u pomoć hrvatskim kolegama pčelarima s Banije nakon razornog potresa.


– Čim smo čuli za potres, odlučili smo pomoći kolegama s Banije. Najbolji susjed je prvi susjed i mislim da moramo surađivati. Bili smo u dnevnom kontaktu, a kada smo na licu mjesta vidjeli posljedice, shvatili smo o kakvoj se strahoti radi. Uvijek se dobro osjećam u Hrvatskoj, moj drugi dom je u Dalmaciji.


Ako bilo što trebate, stojim vam na raspolaganju. Imamo puno zajedničkih projekata, a jedan od njih je inicijativa da se na razini europske unije med deklarira sa zemljom podrijetla, izjavio je Noč, čovjek koji je najzaslužniji za proglašenje Svjetskoga dana pčela.


Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac podsjetio je da je bavljenje pčelarstvom zabilježeno još u 13. stoljeću.


– Čestitam svim laureatima, ali i svim pčelarima koji predano rade i čiji je rad s pčelama korak dalje prema promjenama u društvu. Veseli nas prekogranična pčelarska suradnja koja ne samo da je potrebna. već je nužna.


Mi kao grad organiziramo edukacije za pčelare, a ponosan sam na sadnju medonosnih stabala. Pokrenuli smo inicijativu da naše prvašiće darujem proizvodima naših OPG-ova. Pčelari su bitna karika u održanju ekosustava i veselimo se daljnjoj suradnji, zaključio je Mostarac.