Započeo proces unutarstranačkih izbora

Ostrogović siguran u igri za šefa riječkog HDZ-a, u Zagrebu će biti puno neizvjesnije

Aktualni predsjednik riječkog HDZ-a opet će se kandidirati - Josip Ostrogović / Foto Marko GRACIN

Aktualni predsjednik riječkog HDZ-a opet će se kandidirati - Josip Ostrogović / Foto Marko GRACIN

Na čelu Županijske organizacije PGŽ-a i dalje je Oleg Butković, aktualni predsjednik HDZ-a Grada Zagreba, Mislav Herman, ovaj put će imati ozbiljnog suparnika - Pava Kostopeča



ZAGREB – Proces unutarstranačkih izbora u HDZ-u do županijske razine započeo je ovog tjedna, a njegovi će najvažniji dani biti nedjelje 17. i 24., kad će održati prvi i drugi krug izbora za predsjednike i potpredsjednike općinskih, gradskih i županijskih organizacija, organizacija gradskih četvrti, te HDZ-a Grada Zagreba.



Na čelu Županijske organizacije PGŽ-a i dalje ostaje potpredsjednik HDZ-a na državnoj razini i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Kad je u pitanju gradska organizacija HDZ-a Grada Rijeke za predsjednika će se sigurno kandidirati aktualni predsjednik Josip Ostrogović. U Istri, na čelu tamošnje Županijske organizacije, sigurno ostaje saborski zastupnik i nekadašnji ministar turizma Anton Kliman.


Sukobi i kompromisi


U većini županijskih organizacija na čelu će ostati dosadašnji predsjednici, ali neki od njih imat će i ozbiljne suparnike. Jedan takav slučaj je i HDZ Grada Zagreba gdje će aktualni predsjednik Mislav Herman ovoga puta imati ozbiljnog suparnika – Pava Kostopeča. Utakmica između njih dvojice trebala se dogoditi još prošle godine kad se Kostopeč također trebao kandidirati za predsjednika zagrebačkog HDZ-a. U proljeće 2020. godine prikupio je potreban broj potpisa te čak i održao jako dobro posjećeni predizborni skup u Europskom domu u Zagrebu. Međutim, zbog izbijanja pandemije korone, izborni je proces bio prekinut i nastavljen tek ujesen. Budući da je Herman imao otvorenu podršku vodstva stranke s državne razine, postignut je kompromis i Kostopeč je odustao od kandidature. Njegov je program bio da radikalno odmakne HDZ od Milana Bandića i da na lokalne izbore u svibnju 2021. HDZ izađe kao oporba dugogodišnjem zagrebačkom gradonačelniku. Međutim, on je bio prisiljen odustati, a HDZ je na izbore izašao kao stranka koja se ni na koji način nije odmakla od Bandića i njegove vladavine. Na izborima je HDZ doživio neuspjeh, pa će nakon deset godina u Zagrebu ponovo morati biti oporba. Kostopeč je već prije nekoliko dana održao prvo neformalno druženje s članovima na kojem se okupilo stotinjak ljudi.





HDZ je neuspjeh doživio i u Šibensko-kninskoj županiji gdje je nakon 28 godina vlasti prvi put ostao bez funkcije župana. Zbog toga se očekuje da bi dosadašnji predsjednik Županijske organizacije, Nediljko Dujić, mogao ostati bez svoje funkcije. Još uvijek nije poznato hoće li se on ponovo kandidirati.


– Ja sam se odlučio. Objavu ću napraviti početkom sljedećeg tjedna. Obavio sam razgovore na terenu, osjetio raspoloženje članova i sagledao situaciju. U ponedjeljak ili utorak sljedeći tjedan priopćit ću svoju odluku, rekao je Dujić. Kao kandidatkinja za predsjednicu šibensko-kninskog HDZ-a spominje se i ravnateljica KB-a Šibenik Sanja Jakelić.


Bez Branka Bačića


Nakon dugo godina na čelu HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije više neće biti Branko Bačić. On je trenutni predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, te potpredsjednik stranke na državnoj razini. Nakon ovogodišnjih lokalnih izbora sam je donio odluku da se više neće kandidirati za prvog HDZ- ovca Dubrovačko-neretvanske županije. Zanimljiv se dvoboj očekuje i u Zagrebačkoj županiji gdje bi predsjednik Zlatko Turk ponovo mogao imati suparnika u odvjetniku Damiru Mikuljanu koji ima podršku Davora Božinovića. Mikuljan je predsjednik Visokog časnog suda HDZ-a, na državnoj razini. U Ličko-senjskoj županiji predsjednik bi trebao postati novi ličko-senjski župan Ernest Petry. U stranačkim se kuloarima priča da bi dugogodišnji predsjednik virovitičko-podravskog HDZ-a, Josip Đakić, mogao imati konkurenta u tamošnjem županu Ivanu Adroviću.